Week 3. 13 juni – 19 juni

Week 3

13 juni
Yellowstone NP

dag 15

Vanmorgen na het opstaan weer meteen weg gereden en een plek in de zon gezocht voor het ontbijt, bij het opstaan was het 8.6C binnen.
Na het ontbijt rijden we eerst naar Mammoth Hotsprings, om de verslagen van de afgelopen dagen te uploaden, die van Rob lukken maar de mijne niet.

SAM_4736We nemen een kijkje bij de Terraces, welke voor een deel de mooi oranje getint is, een deel is grijs daar komt het springwater niet meer over heen en dan ook geen bacterie groei meer.

SAM_4740 SAM_4746Als we het dorp doorrijden zien we de Elk weer tussen de gebouwen liggen, deze gaan hier zelden weg.
We rijden door naar Gardiner om de tank vol de gooien, dit ligt in Montana, de 6de staat die we even aantikken.
Ondertussen zoek ik naar wifi, de hotspot geeft geen bereik aan en bijna alle wifi is beveiligd.
Als we bij de Sinclair staan om te tanken krijg ik een signaal zonder beveiliging, gauw mijn verslagen op de site gezet wel zonder foto’s, die komen later wel.
We rijden terug naar Yellowstone en gaan door de poort, tegenwoordig hoef je daar niet perse meer door heen, de weg is verlegd en nu ga je voor de poort al het park in.
Voor de ingang van het park ligt er Pronghorn in het gras, als we het park weer in zijn stoppen we bij de eerste turn-out om de daar bloeiende cactussen te fotograferen.

SAM_4758 SAM_4761 SAM_4762Er is roadwork aan de gang en deze keer hebben we geluk en kunnen meteen mee door rijden, op de heenweg moesten we nog stoppen.
Weer terug in Mammoth Hotsprings ligt de Elk daar nog steeds op dezelfde plek.

SAM_4768We stoppen even op de brug voor een foto van de Gardnerriver.

SAM_4770Er was weer een bearjam in de buurt van Petrified Tree, gisteren misten we daar net de beer, vandaag liep er een Black Bear met een cub.

SAM_4772 SAM_4774Rob kan net de camper tussen 2 auto’s door in de berm zetten, als we stil staan komt er een meneer en die begint me daar een potje moeilijk te doen.
Nog net niet schuimbekkend en voeten stampend werden we gesommeerd om te moven with the damm’t RV and you hit his car.
Nou dat was helemaal geen waar en moven deden we ook niet, zegt zijn vrouw i’m going to the Rangers.
En ja wel hoor een paar minuten later komt de Ranger aan, en sprak ons aan over hoe gevaarlijk wij wel niet geparkeerd hadden er hadden ernstige ongelukken kunnen gebeuren, want de camper stond maar 1.5inch (5 cm)van die auto vandaan.
Als we weg willen rijden moet ik op de weg gaan staan en aanwijzingen geven, komt de Ranger weer, want de andere auto had een paar inches meer ruimte, er hadden dus 2 ongelukken kunnen gebeuren.
We kregen een waarschuwing, maar ons kenteken was door gegeven aan de andere Rangers, met andere woorden de volgende keer weer gevaarlijk parkeren is het een bekeuring.
Maar goed wij zagen het probleem niet zo, hebben wel de verdere dag netjes de auto geparkeerd als we iets wilden fotograferen.
Terwijl ik nog met de Ranger sta te praten hoorden we een flinke onweersknal.
Voorbij Tower tussen de Yellowstone River en de Lamar River weer een jam, deze keer geen beer maar Bighorn Sheeps, 5 en een jong aan de ene kant van de weg en 1 Bighorn Sheep aan de andere kant, deze wilde wel graag terug naar de kudde maar durfde de weg niet over met al die auto’s en mensen.

SAM_4780Als we terug naar de camper lopen begint het wat te regenen, we lopen stevig door en dan schop ik tegen een kei en ga languit op mijn plaat, resultaat 2 blauwe tenen, kapotte knie en elleboog, pijnlijke pols, kapotte zonnebril en dan zullen we het nog maar niet over mijn ego hebben.
Even later zien we Pronghorn liggen en dan weer een opstopping, alle verrekijkers en camera’s naar boven gericht, bleek een nest van een koppel Bald Eagels te zijn, allebei de ouders waren ook nog eens thuis.

SAM_4789 SAM_4790We rijden verder de Lamar Valley in en zien hier weer genoeg Bisons liggen ook verschillende met kalfjes, ook is er nog wat Pronghorn aanwezig.
Iets voor Pebble Creek keren we om, het is nog te vroeg voor de lunch dus rijden we door tot Tower.
Via Mount Washburn en Dunraven Pass rijden we terug naar Canyon Village, waar we de grijs water tank legen en vers water innemen.
Het is nog vroeg en we besluiten het Norris Geyser Basin te gaan, voor we hier zijn staan we zeker een half uur stil in de file, als we dan eindelijk door mogen en de camper geparkeerd hebben is de lucht wel erg donker, maar ook scheen de zon nog.
We avonturen het en nemen voor de zekerheid een plastic wegwerp poncho mee.
Doordat we met z’n allen in de file hadden gestaan om de parking op te komen liepen we ook met z’n allen naar de Geyser, je kon over de koppen lopen.
Gelukkig ging er een gedeelte richting Bookstore en visitorcenter.
De lucht wordt steeds donkerder en op een gegeven moment gaat het regenen en onweren, we waren blij met de meegenomen poncho, want het ging ook nog hagelen.
Weet iemand hoe hagel aanvoelt in open schoenen, nou ik weet het KOUD!
We besluiten om terug te gaan door de regen zijn de Geyser en poelen niet mooi en zo’n donkere lucht als achtergrond ook niet.
SAM_4809Terug op de parking is het droog en moeten we weer wachten om er af te komen, ze zijn de toegangsweg naar de parking aan het asfalteren, deze keer was het een klein kwartiertje.
We gaan nog een stukje richting Madison, hopend dat de Elk daar op de meadow ligt.
Al wat we tegen komen is een grote opstopping voor een Elk bull, verder helemaal niks.
We stoppen bij de Gibbon Falls voor een foto en rijden dan nog een stukje door tot Madison Junction en keren om en gaan naar de camping.

SAM_4816Waar de Elk bull stond was er nu wel een heel grote file ontstaan, dit komt meestal doordat mensen hun voertuig niet van de weg af parkeren, nu konden de auto’s die richting Madison gingen er niet langs.
Rond 17.30hr waren we op de camping, waar het bord full weer al voor stond.

14 juni
Yellowstone NP

dag 16

Het was vanmorgen nog geen 6.50hr voor we de camping afreden, bij de office stonden er al 6 voertuigen te wachten op een vrij te komen plek.
De office gaat om 8.00hr pas open, kan je na gaan hoe geliefd een plek op deze camping is.
Of het is omdat er nog verschillende campings, binnen het park, nog dicht zijn.
We rijden richting Old Faithful, als we een brede parkeerstrook vinden gaan we eerst ontbijten, helaas zijn de aardbeien op en zullen we tot en met vrijdag zonder zitten.
Bij Madison rijden we Firehole Road op, de naam zegt het al de rookpluimen komen overal vanuit de rotsen en poelen.

SAM_4822We zien dat er verschillende wegen zijn waar het verboden is voor bus, R.V en trailers, onder andere de weg naar de Firehole Falls en Firehole Lake Drive.
We stoppen bij de Lower Geyser Basin en lopen de trail over de boardwalk, het valt ons op dat het nu al druk is en het is nog maar net 8.00hr.

SAM_4826 SAM_4849 SAM_4873De volgende stop is Midway Geyser Basin, de Grand Prismatic Spring produceert zoveel stoom dat het lijkt of we in een Turks bad lopen, ook hier lopen we de trail over de boardwalk en ook was het weer vreselijk druk.

SAM_4885 SAM_4895We doen ook de boardwalk van Biscuit Basin en Black Sand Basin.
De lucht was al betrokken en bij Biscuit Basin kregen we een paar spetters regen, bij Balck Sand Basin ging het echt regenen.

SAM_4895 SAM_4906 SAM_4912 SAM_4953

Hier zagen we ook dat er een Aziatische vrouw van de boardwalk afging om een foto te maken, er was iemand van het park aanwezig en riep haar meteen terug en vertelde dat er vorige week iemand is omgekomen in een poel, dit was in het Norris Basin en volgens de berichten is die persoon er ingesprongen.
Tot nu toe zijn er alleen wat persoonlijke spullen terug gevonden, van de persoon zelf zal zeer waarschijnlijk niks terug gevonden worden, de poel was zo heet en zuur dat alle stoffelijke resten opgelost zijn.
Het doet ons besluiten om niet naar Old Faitful te gaan, de Geysers zijn sowieso mooier als de zon schijnt en om nat geregend te worden zagen we niet zitten.
We rijden door en stoppen nog even bij de Kepler Cascade, waar het nog steeds druppelde.

SAM_4960We gaan de Craig pass over en zien in de verte Shoshone Lake liggen.
Bij de West Thumb regende het er was wel parkeerplek voor ons huisje, we maken er net nog een foto van een Elk die daar in de berm stond.
We gaan richting Lake Village en daar gaat het pas echt regenen, Yellowstone Lake is vrijwel niet te zie door de laaghangende bewolking.
Als we een opstopping zien hopen we natuurlijk op wildlife en inderdaad, vlakbij de plek waar ik een paar dagen geleden Elk spotte op een zand dammetje in het Yellowstone Lake stond nu weer Elk, deze keer stond er ook een kalfje bij.

SAM_4967De dieren waren erg gestrest door de drukte en mensen die er te dichtbij kwamen.
Op een gegeven moment werden we gewaarschuwd door een mevrouw die zei dat ze Ranger was, dat we in gevaar waren, omdat een Elk de oren naar voor gericht had en dat betekent AANVALLEN.
Dat ze ons daar op attendeert is best maar niet op een belerend toontje of ze het tegen een stel kleuters heeft.
We zagen daar pas echt gevaarlijke verkeerssituaties, auto’s die aankomen vliegen de auto dwars op de weg zetten en er uit gaan om een foto te maken, jammer dat er nu geen Ranger in de buurt was.
Het regent dan nog steeds,we slaan af en rijden de Gull Point Drive in een meertje zien we nog twee pelikanen zwemmen en verder blijft al het wildlife uit het zicht en hebben uitzicht op Lake Village.

SAM_4977Als we de afslag nemen naar Lake Village zie ik donkere rook boven de bomen uit komen, ook begin ik rook te ruiken, we vragen ons af wat er brand.
Als we een rondje door de Village maken om te kijken of ik telefoonsignaal kan op pikken, dat zou daar mogelijk zijn, zie ik een gebouw waar de vlammen uitslaan, we zijn geen ramptoeristen dus verder weten we ook niet wat er gebeurd is.
We rijden de Hayden Valley in hopend op wildelife,het weer is er niet echt naar en als ik een dier was bleef ik ook lekker ergens liggen waar het droog is.
Er wordt gestopt bij de LeHardys Rapids in de Yellostone River, ook hier staat het water goed hoog en zijn de rapids minder spectaculair als anders.

SAM_4986Het is 13.00hr geweest en we besluiten om daar ook maar meteen te lunchen, we hebben nog hotdogs in de koelkast en doen de generator even aan om die in de magnetron te kunnen warmen.
Als we zitten te eten zien we een grote lichtflits en vrijwel meteen er achter aan een grote donderklap, ook regent het weer.
Aan wildlife spotten we nog een paar kuddes Bison en verder helemaal niks meer.
We doen de South Rim Drive naar Artist Point, maar de lucht is zo donker en wij verzadigd van alle indrukken dat we besluiten naar de camping te gaan en daar te relaxen.
Dat we beiden erg moe waren blijkt wel, we hebben dan ook een middagdutje gedaan.
Gisteren had ik ruzie met mijn e-reader, de pagina’s bleven maar doorlopen er was niet meer van te lezen, na een paar keer resetten kreeg ik een helder ogenblik, het zou wel eens kunnen zin dat het scherm vies is.
Daar lag gewoon een laagje stof op en na het schoonmaken doet hij weer wat het moet doen.
Ik heb dan ook, lui op bed liggend, mijn boek uit gelezen.

15 juni
Yellowstone NP

dag 17

Het begon vannacht rond 2.00hr te regenen en dat hield maar niet op, toch vertrokken we om 7.10hr van de camping om ergens onderweg ons ontbijt te maken.
Als we de camping afrijden zien we dat er alweer 6 auto’s staan te wachten, tot de office open gaat.
Door de gietende regen rijden we naar West Yellowstone, voor een telefoonsignaal en als het kan om onze verslagen online te zetten
We hoeven niet te bellen maar het is fijn om te weten dat er geen gemiste oproepen en berichtjes zijn, ook moest er nog getankt worden.
De hotspot werkte niet en als we een McDonalds zien gaan we daar heen om te internetten, de verslagen van Rob krijg ik zo online bij die van mij krijg ik steeds een error.
Ik ga het vermoeden krijgen dat dit aan mijn provider ligt en zal straks thuis me eens gaan verdiepen in het overzetten van de site naar een andere provider, deze is trouwens ook nog eens 3x zo duur dan de provider van Rob.
We proberen nog bij Grizzly RV camping of het uploaden daar wel lukt maar de 15 minuten gratis internet, die zij bieden, is niet meer.
Ondertussen spettert het nog wat en we besluiten om naar de Grizzly & Wolf Discovery Center te gaan.
De dieren die hier gehuisvest zijn hebben allemaal een traumatisch verleden en kunnen daarom niet terug gezet worden in de natuur.
Kobuk en Nakina zijn wezen hun moeder werd gedood toen zijn nog cubs waren door een landeigenaar in Alaska.
Spirit is 6 keer terug geplaatst maar is zo geobsedeerd door voedsel wat ze hoopte te vinden in bewoond gebied.
Sow 101 leefde 20 jaar in Yellowstone totdat ze steeds de confrontatie opzocht bij andere beren.
Coram geboren in 2008 hield teveel van menselijk voedsel en is daarom uit het wild gehaald.
Grant en Roosevelt zijn broers en geboren in Yellowstone Park, hun moeder moest geëuthanaseerd worden voor de veiligheid van de bezoekers.
Dan is Sam er ook nog een Grizzly Bear uit Alaska, de beren die daar leven zijn veel groter dan de beren die in dit gebied leven, hij weegt rond de 1.000lbs terwijl de andere beren maar de helft wegen.
Hij zit dan ook niet samen met de andere beren en gaat alleen naar buiten, de beren gaan steeds in groepjes naar buiten, alle keren zo’n drie kwartier per keer.
Sam is een kei in het testen van beerbestendig materiaal, op dit moment test hij een koelbox, ook de andere beren doen hier aan mee.

SAM_5010 SAM_5014 SAM_5061Daarnaast zijn er ook nog drie Wolf Packs, de High Country Wolf Pack, de River Valley Wolf Pack en de Granite Wolf Pack.

SAM_5034 SAM_5039 SAM_5052 SAM_5046Daarnaast verblijven er ook nog een aantal roofvogels waar onder drie Bald Eagles, deze zijn binnen gebracht met verwondingen, zoals kapotte vleugels.

SAM_5020 SAM_5025Al met al een leuke ochtend voor een regenachtige dag.

SAM_5064Als we het park inrijden druppelt het nog steeds al zien we ook wel opklaringen, we besluiten om de noordelijke loop te rijden, maar nu eens beginnend van de andere kant.
Al gauw zien we verse sneeuw liggen op de bergtoppen, we gaan de Dunraven pass over, de zoveelste keer deze week, en rijden midden in een kerstkaart met al die poedersneeuw op de bomen en op de grond.

SAM_5074Wanneer we een klein jam zien, blijkt er een kudde Elk beneden te staan, in de gauwigheid telden we er 26 waarvan er 4 kalfjes waren.

SAM_5080We rijden nog een stukje verder voor de lunch, als we weer weg willen rijden stopt er een auto en die gebaart dat we het raampje naar beneden moeten doen, die meneer wist ons te vertellen dat er even verder op een beer in het veld liep.
De Grizzly Bear liep er nog toen wij daar aan kwamen, we vermoeden dat het dezelfde was als die we zondag gespot hebben zo ongeveer op de zelfde plek.

SAM_5085Even later zien we beiden een Yellow-Bellied Marmot in de berm zitten, stoppen is niet mogelijk en in de spiegel zien we hebben ook snel verdwijnen.
Op het parkeerterrein bij de Calcite Springs is er nu genoeg plaats voor de camper en we parkeren dan daar ook om de trail naar de overlook op de Yellowstone River te doen.

SAM_5087Als de berg scannen op wildlife worden we door enkele dames, gewezen op een Goat die aan de overkant loopt, maar als we de foto’s terug kijken denken we toch dat het een Bighorn Sheep waa.

SAM_5093We vragen welke kant ze op gaan en vertellen dat er een stukje verder op een Grizzly loopt, zij vertellen op hun beurt dat er een verderop, voor ons dan, een Black Bear met twee cubs loopt.
En inderdaad we hebben de beer wel gezien maar helaas geen cubs.

SAM_5095Bij Mammoth Hotsprings onderneem ik nog een poging om mijn site te uploaden, maar ook hier een no, dan zal het vrijdag in Cody gebeuren.
Op wat Bisons zien we verder geen wildlife meer, we stoppen nog bij Twin Lakes en Nymph Lake bij dit meer komt er nog stoom uit de berg en zijn er een poel en een kleine geyser te zien.

SAM_5106 SAM_5109We rijden de camping voorbij en gaan naar Artists Paintpots, helaas was het daar onmogelijk om te parkeren, tot grote ergernis stonden de plaatsen voor bussen en campers helemaal vol met auto’s.
Dan toch maar naar de camping, die ook nu weer net als alle andere campings, die we zagen, vol is.
Vanmiddag is het verder droog gebleven op een klein buitje na, maar dat was pas na 18.00hr, terwijl we zitten te eten horen we nog een paar flinke donderklappen.

16 juni
Yellowstone NP

dag 18

En weer begon het vannacht te regenen, Rob gaat er uit om het raampje in het toilet dicht te draaien, het zou anders zo’n waterballet zijn.
Als we opstaan is het droog en schijnt warempel de zon, al zou er wel heel de dag een frisse harde wind staan en de temperatuur iet hoger dan een graad of 14C.
Om 7.15hr verlaten we de camping weer en alweer stonden er 10 voertuigen te wachten tot de office open zou gaan.
We ontbijten op een pull-out, vlak bij de camping, we hebben zich op de ingang daarvan en we zien dat er nog steeds auto’s en campers aansluiten in de rij.
Wat hebben we zondag dan toch geluk gehad, we waren hier pas rond 10.30hr en de camping was nog niet vol.
Gisteravond hadden we besloten om het Norris Geyser Basin nog een kans te geven na de regen/hagelbui van afgelopen maandag.
Ook zijn de wegwerkzaamheden klaar dat betekent ook geen kans op file van een half uur.
Het is nog geen 8.00hr als we daar het parkeerterrein opdraaien, na een sanitaire stop gaan we het park in en lopen de 1.3 mijl lange loop, langs verschillende geysers, stoomgaten en poelen.

SAM_5117 SAM_5135 SAM_5142 SAM_5157Aansluitend doen we ook nog de Pocelain Basin, dit gedeelte is nog het meeste actief, wat betreft het borrelen, stomen en spuiten.

SAM_5167 SAM_5169 SAM_5173 SAM_5175Het is nog geen 10.00hr als we weer op de parking terug zijn en we ons afvragen wat nu, het voorstel om nogmaals bij Artists Paintpots te gaan kijken of er nu een parkeerplek is wordt goed ontvangen.
Voor we hier zijn stoppen we even bij de cone die in de rivier is ontstaan en nog steeds groeit.

SAM_5190Voor we hier zijn komen we in een Bison-jam uit, de Bisons hadden massaal besloten om de weg over te steken naar de andere meadow, waarschijnlijk was daar het gras lekkerder.

SAM_5194Er is parkeerplaats en we gaan dan ook de hike naar de paintpotten doen.
Deze hike zou iets meer dan een halve mijl zijn, geloof er niks van, maar goed we lopen door het bos naar de paintpotten.
Als we daar zijn loop je een rondje en boven over de berg, heb je mooi uitzicht op de geysers en poelen.

SAM_5197 SAM_5198 SAM_5213Op het laatst krijgen we de pruttelende modderpoel te zien, deze poel schiet steeds druppels modder de lucht in, als we zien waar de modder allemaal ligt, kan dat behoorlijk ver zijn.

SAM_5218Als we de weg weer op willen draaien staat er weer een Bison-jam, waarschijnlijk was het gras toch niet lekkerder en besloot de meerderheid om toch weer de weg over te steken naar de andere meadow, waar ze net vanaf kwamen en dan alle mensen die stoppen voor een foto betekent file.
Dan besluiten we om voor de laatste keer, deze vakantie de noordelijke route te rijden en hopend natuurlijk op beren.
We gaan weer de Dunraven Pass over, maar stoppen nergens het waait er keihard en het is er erg koud.
De sneeuw die we gisteren daar zagen is helemaal weg gesmolten.
Er is ook geen wildlife te zien tot we bijna bij de brug over de Yellowstone River zijn, daar komen we in een bear-jam terecht, we zien mensen met verrekijkers op de bomen gericht, zou het dan wel een beer zijn.
We parkeren de camper bij de brug en lopen terug naar boven, wat nog niet meeviel, zo een eind was het.
Als we daar aankomen horen we dat er een Black Bear onder de struiken verstopt zit en dat er twee cubs in een boom zitten.
Even zoeken met de verrekijker en de cubs zijn gevonden, van mama beer zien we alleen als een zwarte vlek onder de struiken.

SAM_5246Ook horen we steeds een vogel krijsen, of het moet de Yellow-bellied Marmot zijn geweest die boven op een berg zat.

SAM_5230Als we een aantal foto’s hebben gemaakt lopen we terug naar de camper en vervolgen onze weg richting Lamar Valley.
We komen weer voorbij het Eagle nest en stoppen daar even en maken zo onze eigen “jam”, want als er voertuigen in de berm staan en er staan ook nog mensen met een verrekijker naar iets kijken, ja dan moet er iets te zien zijn.
Zover we konden zien was er een van de ouders thuis en de andere was werken, ik bedoel eten zoeken.

SAM_5253Als de we Lamar Valley inrijden zien we al snel dat er veel Bisons zijn, begin van de week waren er veel minder, ook zagen we nog wat Pronghorn staan.
In het gedeelte tussen de Lamar River en de Yellowstone River, de Specimen Ridge, stoppen er ineens auto’s voor ons en een meneer gebaarde dat er iets te zien was, daar bleken vier Bighorn Sheeps te staan.

SAM_5257Als we terug zijn bij de brug over de Yellowstone River is er nog steeds een bear-jam, zover we konden zien lag moeder nog steeds onder de struiken en als we moeten afgaan op de verrekijkers en telelenzen, de cubs nog in de boom.
Wij rijden door en gaan richting Mammoth Hotsprings, we willen nog even door naar Gardiner om te tanken en even het internet op te gaan bij de Sinclair pomp.
Ik kreeg nu mijn verslagen van de afgelopen drie dagen in een vloek en een scheet geüpload.
Binnen een paar minuten zijn we weer terug in het park en rijden op het gemak weer naar Mommoth Hotsprings en door naar de camping.
De hotspot heeft goed bereik en ik lees ondertussen de facebook berichtjes.
Op de camping relaxen we en wordt er gekookt, er moet nog een boodschappenlijst gemaakt worden voor de komende dagen.
Morgen zijn we in Cody en kunnen we weer boodschappen doen de kasten zijn akelig leeg.

17 juni
Yellowstone – Cody

dag 19


Vanmorgen voelde het bed wel heerlijk warm aan, in de camper was het maar 5.6 graden, toch op tijd opgestaan en op de parking naast de camping gegeten.
De zon scheen al wel en er was en stralende wolkeloze lucht, hebben we heel de week nog niet gehad
Zo konden we weer zien hoeveel mensen er op een plekje stonden te wachten.
Op de meadow zagen we de Bisons liggen, deze bivakkeren al een paar dagen daar.
Na het ontbijt nemen we afscheid van Yellowstone, hopend en wensen op nog een beer als afscheid.
In de buurt van Canyon Village zien we nog een hele kudde Elk staan.
Vanuit de verte zien we Old Faithful haar kunstje doen, de stoompluim kwam wel heel hoog.

SAM_5272Tussen LeHardys Rapids en Fishing Bridge zien we een kleine “jam” staan, zou onze wens toch vervuld gaan worden.
En jawel hoor, er liep een Grizzy Bear over de meadow het bos in.

SAM_5276Nu we toch aan het wensen waren wensten we ook nog een Coyote, die hadden we hier nog niet gezien en wat denken jullie, bij Indian Pond liep er een Coyote in het veld.

SAM_5280We stoppen nog even bij Steam Boat point, daar waar de stoom uit het Yellowstone Lake lijkt te komen.

SAM_5284 SAM_5286Ook liepen er verdwaalde Bisons naast de weg, dat is uit kijken geblazen, die dieren kijken niet eerst naar links en dan naar rechts en dan weer naar links nee die steken zo de weg over.

SAM_5271Na twee vervulde wensen werd ik toch wel een beetje overmoedig en de wens die ik deed kwam helaas niet uit, tot nu toe.
We moeten de Silvan Pass over, hoogte 8530ft, en komen weer in de sneeuw terecht, niet zo heel veel deze keer.
Op sommige stukken komt er nog wel een waterval naar beneden, maar de meeste geen plek om te stoppen.
Op een punt kunnen we stoppen en ik maak daar dan ook een foto.

SAM_5291Als we bijna het park uitrijden, staat er vlak voor de tolpoortjes een Yellow-ballied Marmot in de berm en deze keer konden we er wel foto’s van maken.

SAM_5294 SAM_5295We volgen de North Fork of the Shoshone River ondertussen de omgeving scannend naar Moose of ze waren er niet of ze hadden zich verstopt in de bosjes.
De Shoshone River loopt tussen de North Absaroka Wilderness en de Washakie Wilderness, zowel links en rechts schitterende rotspartijen van chocolade bruine steen.
Wat ons wel opviel dat het hier lang niet zo groen is als aan de andere kant van de Silvan Pass.
De Shoshone River komt uit in het Buffelo Bill Reservoir, een groot stuwmeer.

SAM_5299 SAM_5303 SAM_5304Dan is het niet meer ver naar Cody, we gaan eerst naar de Walmart om de proviand weer aan te vullen en daarna naar de camping.
Waar ze ons al verwachten, we hebben deze namelijk van de winter al gereserveerd, morgen is er de PowWow en daar willen we heen.
De camper wordt op zijn plaats gezet en de vuilwatertanks geleegd, als ik gevraagd word even te helpen stoot ik mijn kleine teen aan de picknicktafel met als gevolg, weer een blauwe teen.
We verzamelen we alle was en gaan naar de Laundry, vullen 3 machines en gaan dan lunchen.
Na de lunch verschans ik me, met laptop, bij de Laundry en terwijl de was in de droger zit probeer ik het internet, het is ietsje beter dan voorheen alleen moet je er wel voor in de Arcade room zijn.
Op de site is het drie keer niks, ja toen ik buiten zat toen ging het wel ietsje beter dan binnen.
Als de was klaar is ga ik nar de Arcade Room en zet wat foto’s bij de verslagen.
Net als ik terug naar de camper loop komt Rob me te gemoed met een flesje water, de temperatuur is hier dusdanig dat we weer wat extra moeten drinken.
We laten onze botten nog even verwarmen door de zon totdat we naar binnen moeten voor een thunderstorm, het regent en het onweert even en daarna kwam de zon weer terug.
Na het eten ga ik nogmaals naar de Arcade Room om wat foto’s bij de andere dagen te zetten.
Morgen nog een paar dagen en dan ben ik echt helemaal bij.

 

18 juni
Cody Powwow

dag 20


We hoefden vandaag niet met de camper weg en de Powwow begon ook pas om 12.00hr, dus een hele ochtend voor andere dingen.
Ik sta toch op normale tijd op en start op het gemak, we ontbijten en ik ruim op.
Dan neem ik de laptop mee naar de Arcade room en begin met foto’s te uploaden voor tussen het verslag.
Als dat bezig is bel ik via skype naar mijn ouders, het mislukt een paar keer, ik hoorde mijn moeder wel maar zij mij niet.
Kwam ook doordat ik buiten stond en het verkeer op de weg veel lawaai maakte.
Wat ze op een gegeven moment wel verstond au verd…, ik liep weer eens tegen iets op, en ik ben geleerd dat ik niet mag vloeken.
Als ik haar nog een keer bel is ze in gesprek, kon wel raden met wie, zus lief een berichtje gedaan dat ze nu de telefoon moest neerleggen, zodat ik onze ma kon bellen.
Ook tijdens dit telefoontje werd de verbinding verbroken, maar ze weet dat alles goed gaat en daar was ook alles goed, dat is het voornaamste.
We genieten nog even van het mooie weer voor de camper voor we rond 11.00hr richting het Buffelo Bill Museum lopen, want daar is de Powwow.
De intree is $ 10 pp en als we binnen zijn lopen we een rondje langs de kraampjes met Native artikelen, Rob wilde een riem helaas daar niks kunnen vinden.
De temperatuur is dusdanig dat we een plekje in de schaduw zoeken, de berichten gaven 90F, is 32C, af het bleek dat het 95F, is 35C is geweest.
Om 12.00hr begint de ceremonie met het roken van de vredespijp, daarna is de vlaggen ceremonie en het welkomstwoord en gebed, er worden mensen geëerd en herdacht.
De vlag werd gedragen door onder andere een oorlogsveteraan, wat een grote eer is.

SAM_5314Hierna komen de dansers het veld op, onder begeleiding van Indiaanse muziek en zang.

SAM_5319SAM_5322SAM_5327SAM_5334

Dit is de 35ste Plains Indian Museum Powwow in Cody, verschillende Indianen stammen, komen samen om met dansen, onderling de strijd aan te gaan.
Alle dansers zijn traditionele kledij, de dansen zijn ook weer onderverdeelt in verschillende categorieën, zoals
Men’s Traditional Dance, Men’s Fancy Dance, Men’s Grass Dance, Women’s Traditional Dance, Women’s Fancy Shawl Dance, Women’s Jingle Dress Dance.
Bij iedere dans hoort ook weer andere kledij, bij Fancy Dance zijn er veel linten aan de kleding toegevoegd het ritme van de dans is ook veel sneller zodat de linten een kleurige werveling zijn, bij de Fancy Shawl Dance wordt er met een sjaal figuren (vleugels) gevormd.

SAM_5335

Zo hebben de vrouwen bij de Jingle Dress Dance een jurk aan met allemaal belletjes aan, die tijdens het dansen ritmisch mee klingelen.

SAM_5353Er worden altijd 2 dansen gedaan, de dansen worden begeleid door drum en zang, er zitten een aantal mannen rond een grote drum en zij geven het ritme aan en natuurlijk een lead zanger.
Tijdens het dansen is er een jury die punten geeft, na het dansen was er meteen de prijsuitreiking en dat is meestal een geldprijs.
Dit gedeelte van de Powwow duurde tot 16.00hr en de avond ceremonie begon weer om 18.00hr.

We waren er alleen de middag in de avond zou degene die vanmiddag kort herdacht werd, uitgebreider herdacht worden zijn familie zou dan ook aanwezig zijn.
Op de terugweg naar de camping komen we langs een Diary Queen en door de hitte hebben we wel zin in een ijsje, als lunch hadden een een heerlijke Indian Taco met alles er op en er aan, al waren de jalopino pepers wel een beetje heet.
Op de camping hebben we eerst het vocht goed aangevulde we hadden toch wel wat te weinig gedronken, daarna poosje buiten gezeten.
Als avond eten heb ik calfslever gebakken met ui en champignons, ik weet dat de meeste mensen hiervan huiveren, we vinden het zo af en toe lekker en ondertussen is het bijna traditie geworden dat we dat een keer eten als we in Amerika zijn.

SAM_5396Koffie drinken we nog buiten het is nog veel te lekker,na alle kou in Yellowstone.

19 juni Cody – Island Park

dag 21

We staan weer op normale op en op een of andere manier zijn we wel heel vlot met alles, het is nog maar 7.50hr als we de camping afrijden.
Eerst naar de Walmart om aardbeien en wat kaarten voor het thuisfront, we betalen via de
self-checkout machines, altijd leuk even winkeltje spelen.
In de camper schrijf ik de kaarten en als we een postoffice tegen komen kunnen ze meteen op de bus.
Dan gaan we op pad naar de Chief Joseph Scenic Byway, voor we daar rijden, willen we eerst tanken.
Garmin weet weer eens een binnendoor weggetje, zonder pompen, als tie zegt dat we een left turn moeten maken gaan we toch even naar rechts, want daar zagen we een pomp.
We hebben de de Chief Joseph Scenic Byway al een vaker gereden maar dan vanaf de andere kant, dat geeft weer heel andere plaatjes.

SAM_5404 SAM_5406 SAM_5408

Het tempo is dan ook niet heel hoog als we naar boven rijden, we scannen op wildlife, we zien alleen een Deer in de berm staan, het andere Deer wat we spotten was nog in Cody, die stak daar de weg over en kwam van de begraafplaats.
We stoppen op de Dead Indian Summit, 8.071 ft hoog.

SAM_5415 SAM_5414 Dead Indian Pass wordt geassocieerd met de vlucht van de Nez Perce indianen tijdens de Nez Perce oorlog in 1877.
Achtervolgt door enkele honderden militairen onder leiding van ‘O Howard leidt Chief Josph 700 Nez Perce mannen, vrouwen en kinderen en 2.000 paarden door Yellowstone Park naar het oosten en in de Absaroka Mountians.
Van af daar werd er naar een route naar de Great Plains gezocht.
Het Amerikaanse leger verwachtte dit en stationeerde Generaal Samuel D. Sturgis met 600 ruiters aan de voet van de berg om de Indianen te onderscheppen.
Strugi’s troepen werden op strategische plaatsen gestationeerd, zodat die zich snel konden bewegen naar Clarck’s Fork of de Shosone River.
Op 8 september 1877, de Nez Perce bereikt Dead Indian Pass, door een list werden de troepen van Generaal Sturgis op het verkeerde been gezet en zo konden de Nez Perce Indianen de Great Plains bereiken.
We nemen wat overzicht foto’s en als ik naar de camper loop is er net en busje met Amish of Mennonieten gearriveerd.

SAM_5417We stoppen bij de box canyon en lopen de brug op voor een mooi uitzicht op de Clarks River, vanaf de parking is er niks te zien, alleen maar te horen.

SAM_5425Dan spot ik twee Sandcrane in het bos, het was niet druk en niemand achter ons dus op de rem en een stukje achteruit voor een picture.

SAM_5441 SAM_5444 SAM_5452Dan komen we door Cook City en Silver Gate en rijden dan weer Yellowstone NP in.
Als we de Lamar Valley in rijden, zien we een groot aantal Bisons liggen, het lijkt wel of Chief Buffelo, al zijn onderdanen heeft gesommeerd naar de Lamar Valley te komen voor de jaarlijkse leden vergadering.

SAM_5456Het was heel opvallend we hebben de verder route door het park weinig Bison meer gezien, alleen wat dissidenten deze hadden blijkbaar geen zin.
We spotten nog een Yellow-ballied Marmot op een rots, het was dat we stopten om een aantal auto’s die achter ons reden voor te laten, dat ik dat dier ineens zag zitten.
Bij Mommoth Hotspring doe ik de kaarten op de bus, daar zijn we vanaf, het gebeurd wel eens dat we een paar dagen met de kaarten rond rijden voor we een postoffice of brievenbus zien.

SAM_5465Rob spot nog een Coyote bij een van de Gibbon Meadows, we moeten snel zijn voor een foto want het dier ging aan de wandel, maar hoe kort je ook stil staat er stoppen direct auto’s omdat ze vermoeden dat er iets te zien is.
Dat was nu ook zo, alleen was het de kont van een Coyote voor die in het bos verdween.

SAM_5466Bij de Talus picknickplek zien we een vrouwtjes Elk in de Madison River lopen, er waren ook twee kalfjes bij, later kwam er nog een tweede Elk het water in.

SAM_5470Het derde vrouwtje was de rivier overgestoken en stond naast de camper.

SAM_5468De parkranger vond het maar niks dat de mensen zo dichtbij kwamen en sommeerde iedereen een eind verder om op 25 yard afstand te gaan staan, dit meet hij door een of ander apparaat.
We nemen nog wat foto’s vanuit de camper en rijden dan verder.

SAM_5480Dan rijden we de Riverside Drive langs de Madison River nog voor we het park verlaten.

SAM_5484We rijden een klein stukje door Montana voor we in Idaho uitkomen.

SAM_5485Er is plaats op de Buffalo Run RV Park, als we aankomen is het nog geen 16.00hr, we zitten nog een poosje buiten en genieten van de zon, vanavond kunnen we wat het weer betreft nog best buiten koffie drinken, we doen het niet omdat we lek geprikt worden door de muggen.
We doen alvast een extra deken op bed, want er wordt nacht een temperatuur  van 4C verwacht.

button2 button3