Week 1. 24 nov. – 30 nov.

 Week 1

 24 november Brussel- Los Angeles

 

dag 1

Het was al vroeg dag in huize Wondergem, je kan ook zeggen dat na een korte nacht het licht al vroeg aan ging.
We staan om 5.00hr na een bak koffie/thee en een snelle hap gaan de laatste spullen in de auto en op weg naar Zaventem.
We verwachten file onderweg en gaan eerder weg dan nodig zou zijn.
Bij de brug over het Schelde-Rijnkanaal wordt het verkeer over een rijbaan geleid, dit gaf geen file.
We kunnen doorrijden tot voor Antwerpen en daar komen we in een file terecht, er was ergens een ongeluk gebeurd volgens de matrixborden, al met al kost ons dat een kleine 10 minuten.
Een flink eind voor Zaventem is het weer aanschuiven in de file, dit keer verliezen we ruim 20 minuten.
Ruim op tijd komen we aan op de luchthaven, inchecken hadden we gisteren al thuis gedaan, alleen de koffers moeten ingeleverd worden.
Die waren thuis al gewogen en het klopte met wat ze hier wogen, 17 en 18 kilo.
Na nog even wat winkeltjes afgegaan te zijn, we kopen alleen tabak, op naar de gate waar we nog een 2 uur moeten wachten voor het boarden begint.
Voor wij aan boord mogen zien we dat er weer een aantal mensen en totale check krijgen, tassen worden leeg gehaald alle elektronica moet aangezet worden, de personen werden gefouilleerd.
Nu kregen we het idee dat dit om mensen van een aansluitende vlucht waren, het leken allemaal Russen te zijn, die alleen maar Russisch kunnen spreken.
Als de deur van het vliegtuig sluit is het plaatsje verwisselen, er waren heel wat stoelen vrij, wij hadden een stoel bij het raam en gangpad gereserveerd met de hoop dat er niemand tussen ons in kwam zitten, dit had niet nodig geweest, we hadden sowieso 3 stoelen met z’n tweeën.
Bij US Airways is er geen personal entertainment , voor mij geen probleem had wat series op de tablet gezet en heb de eerste 7 aflevering van The 100 gezien, toen gaf de accu aan dat hij leeg was.
Af en toe een poosje met de ogen dicht, moet tenslotte wat slaap inhalen, kom ik de tijd wel door.
Na een voorspoedige vlucht landen we op tijd in Philadelphia.
We maken het zelden mee, helemaal niet hoeven te wachten bij immigration, na de gebruikelijke vragen mogen we weer de USA in.
Het ging zelfs zo snel dat de koffers nog niet eens op de band lagen, een van de koffers kwam bij de eerste mee en de andere zo’n beetje bij de laatste.
Door customs, koffer weer inleveren en naar de gate maar eerst nog wat eten, op onze volgende vlucht moet je het eten kopen en dat ziet er meestal niet echt smakelijk uit.
We belanden bij Wendy’s voor een hamburger en frietje de cola smaak zoals gewoonlijk weer naar chloor, maar ook dat went.
We hoeven niet meer zo heel lang te wachten op onze volgende vlucht, ook deze gaat mooi op tijd, voor we de lucht in zijn moeten eerst aansluiten in de file van vertrekkende vliegtuigen zo komt het dat we toch vertraging oplopen.
Eenmaal in de lucht wordt het gas er op gezet zodat we toch nog op tijd landen, koffer op halen en naar de auto verhuur.
Kleine rij wachtende voor ons, als we aan de beurt zijn wordt ons gevraagd of we road assistence willen en een GPS bij huren op beide vragen en vriendelijk no en we kunnen de auto uit gaan zoeken.
We kiezen voor een mooie zwarte GMC, laden de koffers in stellen tomtom in en gaan naar het hotel.
Tomtom stuurt ons een woonwijk in om zo zonder de weg over te moeten steken bij ons hotel aan te komen.
We teuteren nog wat om toch tegen 22.00hr naar bed te gaan.

 25 november Los Angeles – San Diego

dag 2

Wat een nacht, om 12.00hr klaar wakker na twee uurtjes geslapen te hebben, gelukkig val ik toch redelijk snel weer in slaap tot 4.00hr, ik draai en keer nog een poosje en na een half uur besluit ik op te staan.
Ik ga op de bank zitten lezen, blij met een reader met backlight, zo wordt de ander niet gestoord.
Een uurtje later is ook Rob wakker, ik schrijf het verslag en we gaan ontbijten.
Het ontbijt was bij de kamerprijs inbegrepen, het stelde niet veel voor, op een of andere manier vult het brood totaal niet en de koffie smaakte niet eens naar koffie, hoopte dat er wel cafeïne in zat om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.
De koffers had ik gisteren nog gereorganiseerd, het is 7.30hr als we in de auto zitten om via de kustweg naar San Diego te gaan.
Doordat we zo vroeg zijn vertrokken zaten wel midden in het spitsverkeer, al hadden we daar niet zo heel veel last van, we hadden te maken met heel veel stoplichten.
Het was dit of over de Intersite, de keuze was dan ook snel gemaakt, toch maar de stoplichten.
Zoals overal is het moeilijk om bij het strand te komen, onze eerst stop is dan ook pas bij Huntington Beach waar we even de benen strekken en kijken naar de beachboy’s die in het water op een surfplank liggen te wachten op de ultieme golf.

P1080539 P1080542 Dit was meteen een stuk strand waar honden mogen komen, die haalden dan ook allerlei capriolen uit in het water.
We kregen het idee dat het strand daar flink afliep en de honden al vlot moesten zwemmen, slim dat ze zijn wachten ze op een golf om hun op het strand terug te brengen.
Als we terug kijken richting Los Angeles zien we de beroemde brede bruine band smog hangen, geloof niet dat de lucht daar gezond is.

P1080541

P1080540

Na een kwartiertje vervolgen we onze route om in Newport Beach te stoppen en naar het einde van de pier te lopen.
Ook hier zien we weer een heel stel beachboys, hoeven die niet te werken vragen we ons af, die liggen te wachten op de golf van de dag of zo.
Echt spectaculair was het allemaal niet.

P1080545 P1080550

Op de pier werd er weer volop gevist, voornamelijk door Chinezen/Vietnamezen, zij hebben het eind van de pier voor zichzelf.
Af en toe zien we wat pelikanen overvliegen, verder zien we een paar aalscholvers en een heleboel vette meeuwen.
Door een verkeerde afslag te nemen raken we even het spoor van Highway 1 bijster , we reden van de kust weg, waar het mogelijk was weer terug naar de Highway, om vervolgens door Laguna Beach richting San Juan Capistrano te rijden waar we op de Interstate moeten, omdat Highway 1 een stuk ophoudt in verband met een groot militair terrein.
Als we een viewpoint tegen komen gaan we even van de weg voor wat foto’s, voor we uitstappen zien we al een groot aantal meeuwen die zich ophouden op en rond de parkeerplaats.

P1080553

P1080558

Zo te zien worden ze regelmatig gevoerd, ze kunnen amper aan vliegen zo vet zijn ze, verschillende mensen willen er mee op de foto en doen er dan ook alle moeite voor om een selfie te nemen waarop ook meeuwen staan.
We kijken verder dan de meeuwen en ontdekken een heel stel groundsquirls, denken we, niemand lijkt die op te merken.
Ook aan deze dieren kan je merken dat ze gevoerd worden, ook wordt er drinken gegeven er stond een bak met water.
Even verder komen we een restarea tegen en maken daar dankbaar gebruik van, we zijn toch campermensen en op dit soort reizen mis je toch een toilet.
Zodra er een mogelijkheid is om weer op de kustroute terug te keren nemen we die ook en rijden langs de Pacific ocean naar Oceanside waar een Walmart supercenter moet zitten.
Ondertussen beginne de magen ook te knorren, we hadden tenslotte erg vroeg ontbeten, de Walmart is snel gevonden en we besluiten om eerst iets te eten, nu zat er hier alleen een McDonalds waar we beiden niet al te dol op zijn, maar de honger was te groot om naar iets anders opzoek te gaan.
Na het eten de winkel in, voor onder andere water, snack, fris e.d..
We doen meteen wat boodschappen die mee naar huis moeten, eigenlijk alleen de dingen die we tegen kwamen, gericht shoppen zullen we in Las Vegas doen.
Natuurlijk kunnen we de kerstafdeling niet over slaan en er verdwijnen dan ook weer verschillende ornamentjes in het boodschappen wagentje.
Ik maak nog een foto van kinderkleding die we niet mochten kopen voor onze kleinzoons, het zou zo leuk staan, misschien bedenken ze zich nog als ze de foto zien al denk ik van niet.

P1080559

Bij de kassa reken ik af met mijn debitkaart en vraag meteen een cashback, we zien regelmatig mooie benzineprijzen voorbij komen de meeste onder de 3 dollar alleen is dat vaak cash en niet iedere benzinepomp accepteert de debitkaart.
We lopen nog even de Bestbuy binnen voor een nieuwe GPS, Garmin, ze hadden niet wat we zochten we waren er dan ook zo weer weg.
Voor de Bestbuy stonden 3 tenten waar personen inzitten, die op black Friday als eerste naar binnen willen, om spullen die tegen stuntprijzen weg gaan, te bemachtigen.
Terug naar Highway 1 richting San Diego, we geven TomTom de route in naar een Bestbuy die volgens internet de Garmin die wij zoeken op voorraad zou moeten hebben, helaas pindakaas ook deze niet en waarschijnlijk nergens.
Deze Garmin is hoofdzakelijk via internet te koop, thuis zullen we verder opzoek gaan heb al gezien dat hij is te bestellen bij de dikke blauwe (Bol).
Bij deze mall vinden we ook een Bed, Bath en Beyond en een Michael’s, we kopen heerlijk dikke maten voor de badkamer en bij Michael’s nog een paar ornamentjes met 50% korting.

P1080561

We houden het voor gezien vandaag en gaan naar het hotel, de Best Western Mission Bay wat ik via Groupon heb geboekt voor de komende 3 nachten.
Daar aangekomen brengen we alles naar de kamer, die er dan ook na een mum van tijd uitziet of er een bom is ontploft.
Ik sla weer aan het reorganiseren, het nieuw aangekochte spul moet weer een plaatsje hebben, lees de mail en relax.

P1080563

Rob gaat bij de receptie vragen waar je in de buurt goed kunt eten en komt met een hele lijst terug, we besluiten naar Luce te gaan en genieten van een heerlijke maaltijd, de dame aan de receptie had niks teveel gezegd over dit restaurant.
Als we ten 20.00hr terug op de kamer zijn zet ik koffie en maken we het verslag.

26 november San Diego

dag 3

Marjan vroeg in het gastenboek wat een TSA Precheck inhoudt: Als je TSA Precheck op je boardingpas hebt staan mag je door de security zonder dat je van alles uit hoeft te doen of tas uit te pakken, denk aan vloeistoffen en elektronica .
Eigenlijk zoals we vroeger door de security gingen.
We gingen vrij laat slapen, door de jetlag was ik om 4.00hr al weer klaar wakker, ik kan het nog rekken tot 5.30hr maar hou het dan echt voor gezien.
Rob volgt een half uurtje later, we rommelen wat aan en ik bestel een nieuwe Street & Trips via internet.
Om een S & T te kunnen kopen moet men een Amerikaans adres hebben, ook voor de internet versie.
Ik gebruik het adres van het hotel en betaal met de creditcard, totaal geen probleem.
Als het 7.00hr is gaan we naar beneden voor het ontbijt, wat in de kamerprijs is inbegrepen, zo’n goed continental breakfast hebben we nog nooit gehad, brood, donuts, bagels, wafels, bagel met ei sausage, ei, cereals, yoghurt, fruit koffie en sap.
Terug op de kamer pakken we de tas in en gaan naar de haven waar de boot ligt voor de Whale Watch, het is nog geen 10 minuten rijden vanaf het hotel.
Als we daar rond 9.15 aankomen,zijn er al meerdere mensen aanwezig, iemand vraagt of we al een reservering hebben, zij zoekt mensen om een groep van 10 te kunnen maken het is dan goedkoper.
Jammer voor haar we hadden gereserveerd via Groupon en hadden al 40% korting.
Het is 9.45hr als we aan boord mogen, we hadden al overlegd en besloten om op het beneden dek  te blijven.
En dan voor op de boot, lekker in de zon, even later werd ons verteld als je niet goed tegen varen kon dat je dan beter op het achterdek kon gaan zitten, wij wagen het erop en blijven voor op de boot.
Voor we vertrekken hoor ik iemand zeggen dat er een seal bij de boot zwemt, het bleek later een zeeleeuw te zijn.

P1080568

Wanneer we net vertrokken zijn wordt er gevraagd of iemand een SD card over heeft, er is namelijk een mevrouw die geen SD card in haar camera had gedaan.
Toen bleek dat er niemand met een extra card had kreeg ze , denk ik, het aanbod om een andere tour te doen, want zij besloot van boord te gaan, we moesten hiervoor weer wel terug naar de haven.
Voor we de haven uit waren voeren we langs een ponton waar op een heleboel watervogels liepen of lagen ook lagen er een paar zeeleeuwen te zonnen.

P1080571 P1080573 P1080576

Als we op open zee komen merk ik wel dat de golfslag hier veel anders is dan de Atlantic Ocean, hier is de golfslag hoger en langer.
Mensen die aan de reling stonden spotten 2 white tip dolphins, wij zien ze ook nog een paar keer, helaas kon ik er geen foto’s maken.
De whales laten lang op zich wachten, we spotten er dan ook maar een humback whale, ze hadden er duidelijk geen zin in vanmorgen
Het is wel ver uit de buurt en de boot probeert er dichter bij te komen, maar waar een whale ondergaat komt hij vrijwel nooit weer boven, tijdens het eten draait het rondjes en dan kan het zomaar kunnen dat hij aan de achterkant van boot ineens weer zichtbaar is.
We hebben geluk het dier is iedere keer aan de voorkant te zien.

P1080586 P1080592

Helaas zal het bij deze ene whale blijven, er is niks over te zeggen wanneer je de meeste dieren ziet.
Nog even werden werd ons uitzicht bedorven door een motorjacht wat veel te dicht bij de whale kwam, de dieren zijn beschermd en mogen niet gestoord worden, dus moet men een flinke afstand houden, 100 yard minimaal.
De nauticmedewerkster was dan ook niet erg te spreken over het gedrag van die mensen, zij heeft foto’s van hoe dicht de boot bij de whale was en overweegt aangifte te doen.

P1080585

En toen was het al weer tijd om terug naar de haven te gaan, we nemen nog een beetje vitamine D tot ons, het zonnetje scheen heerlijk.
In de haven zwemt nog steeds de zeeleeuw rond en ik maar er nog maar weer een foto van.
Ondertussen is het 13.00hr en krijgen we toch wel trek in iets te eten, we besluiten naar het visitorcenter te gaan voor informatie over de 59mile drive die we morgen willen doen.
We denken dat we daar in de buurt wel iets konden eten, maar helaas niks gevonden, we lopen nog even naar de tall ships die daar liggen voor een fotootje.

P1080599 P1080602

We hadden in het visitorcenter gevraagd waar we iets konden eten en zij verwezen ons naar Seaport Village, wat net achter het oude vliegdekschip ligt.
We besluiten om de auto mee te nemen,waar we nu stonden mocht maar 2 uur geparkeerd worden, het was maar goed ook dat we niet lopend zijn gegaan het was verder dan gedacht.
We parkeren de auto en gaan eerst opzoek naar een eet gelegenheid, we besluiten bij de San Diego burger iets te eten, we kiezen heerlijk ongezond voor friet en uienringen.
We lopen nog een rondje langs de winkeltjes, zien een Christmasstore en kopen daar een paar naamornamentjes voor onze mini boom.

P1080607

Lopen nog een stuk langs het water en besluiten terug te gaan naar de auto en naar City Lights te gaan, een Christmasshop die Rob op internet gevonden had.
Mooie grote winkel, schitterend versierde bomen en ornamenten in verschillende prijsklassen, de duurdere staan allemaal achter slot.

P1080615 P1080617

P1080618

Wij kopen twee ornamenten van motoren, helemaal fout maar we krijgen dan ook dit jaar een heel foute kitsch boom.

P1080631

Het avondeten doen we bij Denny’s, helaas niet zo’n beste keus, de zalm was iets te lang door gebakken maar het ergste vond ik dat ik letterlijk aan de vloer vast bleef plakken.
Toen ik opstond en weg wilde lopen bleef mijn slipper staan en stapte ik met blote voet op de klevende vloerbedekking, ieks.
Ik wist niet hoe snel ik mijn voet en schoenen moest afspoelen toen ik op de hotelkamer kwam.
Het hotel is vandaag volgelopen met families met heel veel kinderen, het lijkt wel of het allemaal familie van elkaar is er wordt over en weer gegild, gelopen en gedaan.
We zien ook dat er op sommige kamers veel mensen zullen slapen er wordt wat af gesjouwd met beddengoed.
Onder het genot van zelf gezette koffie maken we de verslagen van vandaag, daarna nog een poosje lezen en hopen dat we beter slapen dan de afgelopen nachten.
Vergeet ik te melden dat de temperatuur tussen de 23 – 28 graden Celsius was en dat we op de boot een flinke kleur hebben gekregen.

27 november San Diego

dag 4

Gisteravond, voor we gingen slapen, even naar de familie gebeld dan weten ze dat alles goed gaat.
Het maakt niet uit hoe oud je bent ouders maken zich altijd ongerust, mijn moeder in ieder geval wel.
Vanmorgen weer erg vroeg wakker , weer wel een half uur later dan gisteren, nog twee nachten en we zouden op normale tijd wakker worden.
Het was helemaal niet erg om zo vroeg op te zijn, konden we ook vroeg aan het ontbijt, de ontbijtzaal is niet zo groot maar met een vol hotel is het in de rij staan om een waffle te kunnen bakken.
Nu waren wij al klaar met eten voor de grote meute kwam.
Het is 8.45hr als we in de auto stappen om de 59 mile route te gaan rijden, gisteren hebben we hiervoor informatie gehaald bij het visitorcenter.
De route begint dan ook bij de tall ships en het maritiem museum bij het visitorcenter, de intree prijzen zijn best hoog en wij zijn niet van die museum mensen, het zou zonde van het geld zijn.
Gisteren hadden we daar al even gekeken en hebben het vandaag dan ook overgeslagen.
We zijn meteen doorgereden naar nummer 2 op de route, Harbor Island.
Dit is geen natuurlijk eiland meer gemaakt van de baggerspecie, uit de haven van San Diego Bay. ER zijn verschillende jachthavens en hotels.
We rijden de 2 mijl lange route en maken een fotostop bij een keukenwagen waar een varken op stond.

P1080635 P1080636

De volgende Spanisch Landing en Shelter Island, Shelter Island is ook weer een kunstmatig eiland.
Wikipedia zegt er het volgende over:
Het is eigenlijk geen eiland, maar is verbonden met het vasteland door een smalle strook land. Het was oorspronkelijk een zandbank in de Baai van San Diego , alleen zichtbaar bij laag tij. Het werd gebouwd in het droge behulp van baggerspecie uit de baai in 1934. Het werd ontwikkeld in de jaren 1950 en bevat de hotels, restaurants, jachthavens en openbare parken.
Op het eiland staat de Yokohama Friendship Bell, geschonken door Yokohama een zusterstad van San Diego.

4538760638_8cec38cf72_zOok vind je er The Tuna Man’s Memorial, opgericht voor alle verdronken Tuna vissers, de laatste verdronken visser is van 2014.

P1080642

We vervolgen onze weg naar Point Loma, waar we gaan naar Cabrillo National Monument, hiervoor moeten we de berg op en de weg loop dwars door de militaire begraafplaats.

P1080685Boven hebben we een mooi uitzicht op Coronado Island en zien we het beroemde hotel in de verte liggen.
We lopen naar het lighthouse, dit was het oude beneden staat er een nieuw en dat is ook in gebruik, het oude lighthouse lag te vaak in de mist en ja dan hebben ze er op zee weinig aan.

P1080660 P1080661 P1080654

We rijden de scenic drive verder naar beneden, eigenlijk willen we de tidepools bezoeken helaas was het hoogwater en dan is er niks van te zien, we lopen toch nog een stukje naar beneden om te zien hoe het water met geweld tegen de rotsen aan slaat.

P1080677

Stiekum hoopten op nog een whale of dolphin te kunnen zien, ik neem voor de zekerheid de verrekijker mee,maar ook hier weer een helaas.
We lezen op een informatiebord dat de grote trek vanaf half december is, de whales gaan dan vanuit Alaska naar Baja om daar hun jongen te baren en te paren, de volunteer verteld het niet zo vrij vertaald is het om te doen wat ze moeten doen, om vervolgens weer terug te gaan naar Alaska.
Als we terug rijden zijn we even het spoor van de route bijster, maar met hulp van TomTom de route weer terug opgepikt.
Het liep ondertussen tegen 13.00hr en we kregen trek, veel eetgelegenheden waren dit, als we dan een McDonalds zien besluiten we daar maar heen te gaan, deze keer geen friet maar eenvoudig wat kipnuckets en een hamburger.
We hebben al door dat we door teveel stoppen niet heel de 59 mile drive kunnen doen, we slaan een paar punten over en gaan naar Mission Beach.
We nemen de koffie mee en gaan heerlijk een poos genieten van de zon, het is een graad of 28 en er staat weinig wind, heerlijk voor oude kippen zei de haan.
We doen verder niks meer van de drive en besluiten naar Coronado Island te gaan voor een goede foto van het Coronadohotel en dan verder naar de Primium Oulet Las Americas tegen aan de Mexicaanse grens, echt letterlijk de laatste afslag voor je de Mexicaanse grens over gaat.

P1080690

We gaan naar de Dollar Tree maar kopen er niks, gaan even naar de K-mart voor een sanitaire stop en kopen een paar guirlandes voor in de kerstboom.
Steken de weg over naar de Outlet waar de meeste winkels dicht zijn en er bij verschillende zaken rijen mensen staan te wachten tot de winkel open gaat voor de Black Friday koopjes.
Wij sluiten ons er niet bij aan en gaan terug, onderweg hadden we een Walmart gezien en besluiten deze nog even te bezoeken, bij deze temperaturen gaat er redelijk wat water doorheen.
Hier was het ook al een begin van een gekkenhuis, dranghekken om de in en uitgaande klanten te scheiden, in de winkel staan veel mensen te wachten in de buurt van de artikelen die straks met flinke korting gekocht kunnen worden.
Deze staan op pallets in de paden helemaal ingepakt in plastic, dit gaat er pas om 18.00hr af, het was toen net 16.00hr geweest.
Nog nooit zoveel personeel en beveiliging gezien in de winkel.
We doen onze boodschappen en vertrekken voor de chaos los barst.
Even 17.00hr zijn we terug in het hotel.

P1080696

Het plan was om vanavond bij de Panda Express te gaan eten, helaas was de dichts bij zijn de gesloten, als alternatief hebben we bij de Subway een brood gehaald, we hadden er een gezien die wel open was.
Als toetje hadden we nog yoghurt,dus omkomen van de honger doen we niet.
We hadden bijna alle nachten al geboekt, behalve een we waren er nog niet uit of we naar Twentynine Palms zouden gaan of Needles, het een en ander hing samen met de pijn in mijn heup.
Kleine stukjes gaat goed al is het met pijn, een zware hike zit er niet in, we hadden Ladder Canyon in de planning staan dit gaat niet door en hebben een alternatief hiervoor gevonden.
Het is dan ook de River Valley Inn in  Needles geworden.

 

28 november San Diego – El Centro

dag 5

Zomaar tot 7.00hr geslapen het is dan ook 7.30hr als we aan het ontbijt verschijnen, de drukte valt mee.
Na het ontbijt worden de koffers in de auto gezet en gaan we naar Balboapark, dit is ook een onderdeel van de 59 miles drive daar zijn we gisteren niet meer aan toe gekomen.
Het is net 9.00hr als we de auto parkeren, we lopen de brug over de weg op naar het Desert Garden.

P1080698

P1080707 P1080712

De naam zegt het al een woestijnlandschap, cactussen dus.
We lopen een uurtje door de tuin en gaan dan naar de Rose Garden, die er naast ligt.

P1080733

Als we rond 11.00hr weer de loopbrug op gaan zien we dat het parkeer terrein een heel eind vol is.
Aan deze kant van de weg staan de museums en de San Diego Zoo.
Wij lopen langs het Casa Del Prado Theater naar de Botanical Building, we blijven natuur mensen, een museum zegt ons weinig en die slaan we nu ook weer over.

P1080737

In de Botanical Building staan kamerplanten in het groot,ook staan er redelijk wat orchideeën in bloei, altijd leuk vooral omdat ik er thuis een paar heb staan die regelmatig bloeien.

P1080749

Het is bloedje heet en we lopen via een overdekte gang terug naar de auto, we nemen nog even een kijkje op de plattegrond en willen de California Native Plant Garden een bezoek brengen.
Deze was en beetje moeilijk te vinden, eenmaal gevonden bleek het een redelijk grote tuin te zijn met veel niveau verschillen, toch maar besloten om die over te slaan, we hadden al redelijk wat gelopen en had dan ook veel last van mijn heup.
We moeten de rest van de tijd zien te doden, want we worden pas om 15.00hr bij het Viejas Arena verwacht voor het concert van The Trans Siberian Orchestra.
Daarom eens gaan kijken bij het Mission Valley Mall, hoe het met de Black Friday gekte staat.
Eerst naar de Target voor de M&M’s, ik vind er ook nog een paar kerstboomornamentjes.
Dan steken we de weg over, met auto natuurlijk, dan begint het er al mee dat je rondjes moet rijden voor een parkeerplaats of je moet de auto afgeven bij de valet parking voor $5, wij hadden geluk en redelijk vlot een plekje.
Dinsdag waren we hier ook al geweest en had ik een kortingsbon van 50% op een item bij Michael’s, Wij naar binnen voor een scrapboek die kosten normaal 29 dollar, met bon de helft, als ik een boek pak zie ik dat je er een koopt en een gratis krijgt, ook goed,moest er twee hebben.
Kortingsbon kunnen we misschien voor iets anders gebruiken, bij het afrekenen kregen we nog een kortingsbon.
Dan willen we ook nog iets eten, ik had een Panda Express gezien, wij daarheen voor een bowl orange chicken.
Dan is het nog geen 14.00hr, we besluiten eerst te gaan tanken en dan toch maar naar de Viejas arena te gaan.
TomTom krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde pomp te zoeken, als we daar komen zien we de prijs van $3.59 per gallon, we zijn gekke herretje niet, bij de meeste pompen is de prijs onder de 3 dollar.
Op naar de volgende pomp, daar is de prijs $2.95 als je cash betaalde, kijk daar wordt je vrolijk van en dat was een halve mijl verder.
Nu op naar de Viejas Arena, nog geen 10 minuten rijden, we betalen 15 dollar om de auto te mogen parkeren en gaan opzoek hoe we in de arena moeten komen.
Je gaat met de lift naar de 8ste verdieping en gaat de loopbrug over en je bent er.
Naar de ticketboot om de Groupon vouchers in te wisselen voor echte tickets en in de schaduw zittend gaan wachten tot de zaal open gaat.
Het concert begint om 16.00hr en de deuren gaan een uur van te voor open, drinken en camera’s met afneembare lens mogen niet mee naar binnen wel mijn compactcamera met superzoom lens, blijkt later bij de controle.
We hebben plaatsen schuin tegenover het podium op de laatste rij, in ieder geval een goed zicht op het podium.
Even na 16.00hr begint het concert The Christmas Attic, een beetje soft voor ons al was er af en toe een wel wat ruiger, de licht en diashow was schitterend.
Na anderhalf uur werd de muziek lekker ruig en hard, al met al duurde de show tot 18.40hr.

P1080789

 

P1080794

Doordat we dichtbij de uitgang zaten waren we snel de arena uit, na nog even een toiletbezoek, waar ik net op tijd was (nee ik deed het niet bijna in mijn broek) voordat er een flinke rij stond, de loopbrug over en voor we bij de lift waren besloten we snel de trap te nemen.
Als een van de eersten reden we de garage uit op weg naar El Centro.
Nu raden we iedereen meestal wel af in het donker grote stukken te gaan rijden, je ziet niks van de omgeving en de wegen zijn niet zo goed verlicht als in Nederland.
Ik moet eerlijk zeggen dit stuk viel het mee de strepen om de weg reflecteerden goed op een paar stukken na.
We moesten wel berg op en af en ik herinnerde me van een vorige keer dat de afdaling redelijk steil was, dat klopte,voor de afdaling begon was er al een rembrake check ook was er op verschillende plaatsen een runaway ramp.
Als we op de helft van de ruin 100 mijl zijn gaan we even van de weg af voor een broodje en koffie wat we halen bij een benzinestation.
Het is 20.35hr als we ons motel in El Centro bereikt hebben, normaal zouden hier gewoon eind van de middag aangekomen zijn, het was dat we dit hotel al gereserveerd hadden voor we de mogelijkheid om naar TSO te gaan anders hadden we misschien een nacht langer in San Diego gebleven.

29 november El Centro – Needles

dag 6

Eerst willen we iedereen bedanken die de moeite neemt om een berichtje achter te laten , hier in het gastenboek of op facebook, het wordt gewaardeerd.
Merk zelf dat ik niet altijd terug reageer op vragen, mijn excuses hiervoor, hoop dat ik alle vragen heb beantwoord.
Alleen Bart nog niet, helaas zit Tucson er niet in deze keer, anders hadden we beslist langs gekomen.
Dan hebben we vandaag een andere route gereden dan op het route kaartje staat, we zijn niet naar Twentynine Palms gegaan maar naar Needles.
Tot zover de huishoudelijke mededelingen, nu volgt het verslag van vandaag.
Helaas was ik om 6.30hr alweer klaar wakker, even later ook mijn wederhelft, het is dan ook nog maar net 7.00hr als we gaan kijken wat voor ontbijt ze hier serveren.
Dat het niet zo zou zijn als de afgelopen dagen hadden we wel verwacht, maar dit was we erg karig.
We nemen een beker koffie en sap en besluiten om aan de overkant bij een spiksplinter nieuwe McDonalds om een Big Breakfast te gaan.
De auto wordt weer ingeladen en we checken uit en steken de weg over, binnen een paar minuten zitten we aan een heerlijk ontbijt.
Het nog maar 8.00hr dat we weg reden bij de McDonalds, richting Needles.

P1080835 P1080836

We rijden richting Niland en dachten daar Salvation Mountian te bezoeken, al hadden we daar geen adres van , blijkbaar staat het nergens aangegeven en we hadden gisteren ook niet meer gekeken op internet, allemaal niet zo slim en dus hebben we het gemist.
Dat blijft dan ook op de to do list staan.
In Parker zien we een Walmart, veel hebben we niet nodig, toch stoppen we er om bij de bakery een apple fitter te halen voor de lunch en eventueel koffie, als een een McDonald bij in zit.
Alles ging niet door deze winkel had geen eigen bakery dus ook geen verse donuts e.d.
We lopen nog even snel door de winkel heen, ik had donderdag leuke pyjama’s voor de kleinkinderen gezien, een Black Friday product, het plastic ging om 18.00hr pas van de bakken en toen waren wij daar niet.
Vandaag hadden ze die ook nog en voor ieder kleinkind werd er een gekocht voor de jongens Spiderman, voor de allerkleinste dame Little Princes en voor de grote dame een van Monster High.

P1080858

Voor mezelf een lekkere badjas voor weinig.
Omdat er geen Apple fitters waren hebben we maar een citroencake gekocht, we zouden lunchen met cake en koffie van de McDonalds, die aan de andere kant van de weg zat.
Tot we ineens zin kregen in een Egg Nog shake, dat werd dus onze lunch.
We gaan verder richting Lake Havasu, we klimmen een stukje de berg op en zien het meer beneden liggen, op een of ander manier missen we alle vieuwpoints en zomaar stoppen zat er niet in, veel te veel verkeer.
Al rijdende, ik reed niet hè, kan ik nog een foto maken van het meer voor we ervan weg rijden.

P1080842

In Lake Havasu City gaan we naar de London Bridge, jammer dat deze brug aan alle kanten is ingebouwd met hotels en restaurants.
De brug deed eerst dienst over de Theems in London in tot 1976, hij daarna ontmanteld genummerd en vervoerd naar Amerika.
Daar werd hij opgebouwd en is er later een kanaal onderdoor gegraven , zo werd het schiereiland een eiland en was er een verbinding van Lake Havasu met Thompson Bay gedeelte.

P1080846 P1080845

We geven TomTom het adres van het hotel in, wat nog een klein uurtje rijden is.
Als we voor een stoplicht staan zie ik een HobbyLobby winkel, die hebben we nog niet gehad deze reis, omdat we toch tijd genoeg hebben gaan we de weg af en doen nog wat aankopen.
Drie x raden, yep weer kerstboom ornamentjes, alles met 50% korting.

P1080857

We zijn vandaag even in Arizona geweest en als we Californië weer in rijden moeten we stoppen voor een controle.
Er werd gevraagd waar we vandaan komen, van El Centro, toen mochten we zonder verdere controle doorrijden.
Het is namelijk verboden om groeten, fruit en vlees uit een andere staat mee te nemen Californië in.

P1080853

Het is tegen 16.00hr als we bij het hotel zijn, we zitten ingesloten tussen het gebouw van Jehova’s Witness en Church of Christ, als hier geen zegen op rust weet ik het niet.
Ik zoek op internet naar een restaurant waar we kunnen eten en wat geen fastfood is, ik vind Juicy’s Famous River Cafe, waar we genieten van een heerlijke maaltijd.
Ons hoofd gerecht bestond uit Lever met uien en bacon, groentes en garlicpuree.

P1080859

Terug op de kamer maak ik koffie en probeer de filmpjes van gisteravond online te krijgen, helaas is dit nog niet gelukt.
Het internet is niet stabiel regelmatig worden we er uit gemikt.

30 november Needles – Las Vegas

dag 7

Weer al om 6.30hr wakker, het matras was wat aan de harde kant en met een pijnlijke heup niet fijn om op te liggen en om mijn wederhelft niet te storen maar opgestaan.
Ik had nu mooi tijd om de foto’s bij mijn verslag te zetten, door de trage verbinding lukte dat gisteravond niet.
Ook moest ik kijken of de debitcard van Rob wel geactiveerd was voor Noord Amerika, hij werd namelijk tot 2x toe geweigerd.
En inderdaad het vinkje stond uit, terwijl er geen eind datum was ingegeven voor zover ik weet.
Gelukkig nemen we altijd de randomreader mee en kunnen vanaf hier het een en ander regelen.
Als tegen half acht ook mijn husband wakker is eten we een yoghurtje en laden de auto weer in.
We zoeken de McDonalds op voor koffie en een Egg McMuffin, zonder sausage deze dingen kunnen me niet echt bekoren.
We blijven niet te lang zitten het is druk en een blèrend kind maken het er niet gezelliger op.
Het is dan ook nog maar 8.10hr als we richting Las Vegas rijden, we kunnen op twee manieren of over de innerstate of door Mojave National Preserve, we kiezen de tweede optie.
Het eerste stuk is sowieso innerstate daar ontkomen we niet aan.

P1080860 P1080861

Als we Kelbaker Road op draaien staat er een bord dat de weg erg slecht is, nou die is inderdaad erg slecht grote gaten en regelmatig moeten we slalommen om niet in zo’n gat te duiken.
We slaan af naar de Kelso Dunes en maken van een zwarte auto een grijze met zwarte vegen, het stofte behoorlijk, we nemen alleen een paar foto’s en gaan weer naar de Kelbaker Road.

P1080869 P1080872

We stoppen bij Kelso Depot kijken de film en lopen door het museum.
De Geschiedenis van het Kelso Depot zoals het in Wikipedia staat:
De eerste depot, door de Los Angeles en Salt Lake Railroad , geopend in 1905. In het begin van 1923 de spoorlijn begonnen met de bouw van de nieuwe “Kelso Clubhouse & Restaurant” die het volgend jaar geopend. De Kelso Depot werd gebouwd om diensten te verlenen aan passagiers en spoorweg medewerkers, en een water-stop voor de stoomlocomotieven . Het is een voorbeeld van een overlevende mid-jaren 1920 tijdperk Mission Revival en Spaanse koloniale Revival architectuur Styled spoorwegdepot met een hotel, restaurant, en tuinen in Zuid-Californië . De faciliteit geserveerd interstate personen- en scheepvaart verkeer en het vervoer van erts uit lokale mijnen, vooral de Vulcan Mine. Het was een essentieel onderdeel van de jaren 1920 de modernisering van de Union Pacific Railroad stations om te concurreren met de Santa Fe Railway en haar Harvey Huizen zoals ” Casa del Desierto
Midden van de 20e eeuw
De Kelso Depot diende als een belangrijk element in de Union Pacific’s bijdragen aan de Amerikaanse oorlogsinspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog . Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende het begin van een lange periode van achteruitgang in de utiliteitsbouw het depot’s. De scherpe daling van het volume van het goederenvervoer en dieselmotoren vervangen van stoom veroorzaakte een afname van diensten en de behoefte aan minder werknemers. De Vulcan Mine vervroegd afgesloten in 1947, vracht- en passagiersvervoer verder verlaagt. Een toename van het werk heeft plaatsgevonden met het uitbreken van de Koreaanse oorlog in de vroege jaren 1950, wat resulteert in een verlenging van de hoge verkeersintensiteit op de Union Pacific lijn voor meerdere jaren.
In 1953 en 1957 werden pogingen ondernomen om de ijzeren laagwaardig erts opgeslagen bij de Vulcan Mine markt. Echter, hogere pk, tweede generatie diesel-elektrische locomotieven van de jaren 1960 resulteerde in de verdere daling van de Union Pacific personeel nodig bij Kelso. Deze technologische veranderingen elimineerde de noodzaak van helper locomotieven geheel in 1959. In combinatie met de sluiting van het station agentschap en de stopzetting van de passagierstrein dienstverlening aan Kelso op 14 augustus 1964 deze ontwikkeling gespeld het einde van hoofdfunctie het depot met uitzondering van de Lunch Room, die bleef serveren tot 1985
Na een uurtje gaan we verder over de Kelso Chima Road, in het voorjaar kunnen we erg genieten van deze weg, in het najaar is het toch eigenlijk een saaie bedoening.
Als we bij het gedeelte met de Joshua Trees komen, het landschap wordt dan ook weer meer rotsachtiger en mooier.

P1080888 P1080895

Op de kruising van Chima Road en de I 15 verbazen we ons weer over de benzine prijs die is ruin 1 to 1.5 dollar duurder dan ergens anders.
Het is zachtjes aan lunchtijd en we besluiten naar de Fashion Outlet in Primm te gaan, deze ligt toch op de route en het is jaren geleden dat we er geweest zijn.

P1080904

We gaan meteen door naar de foodcourt en halen een Philli cheese steak.
Hierna doen we nog een rondje door de mall, waarbij ik weer een paar laarsjes scoor bij Skechers, het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik schoenen zou kopen.
Een tweede paar voor de helft van de prijs kon ik niet vinden, dus is het bij een paar gebleven.

P1080918

Als we vertrekken uit Primm, is het erg druk op de weg Las Vegas uit, op een gegeven moment is het bijna stil staand verkeer.
Slimmeriken die een sluiproute denken gevonden te hebben zagen we echt stil staan zij moeten maar zien in te voegen.
TomTom heeft de opdracht gekregen ons naar Tropicana Casino te brengen, zodat we onze groupon vouchers kunnen inleveren voor echte tickets.
Morgenavond naar The Rock Vault.

P1080916

Zachtjes aan kunnen we gaan inchecken in de Eastside Cannery, deze is vlug gevonden, we komen al jaren bij de buren op de camping en weten ondertussen de weg.
Als we aan de receptie staan wordt onze naam niet herkent in het systeem, het zal toch niet waar zijn dat er een fout is gemaakt, maar nee gelukkig na het intikken van een nummer op onze bevestigingsmail komt hij wel te voorschijn.
We kregen een suite op de 10de verdieping, met uitzicht naar twee kanten (hoek) en wat heel belangrijk was een jacuzzi.
Twee maanden geleden konden we voor heel weinig geld een suite met jacuzzi boeken, na een uurtje was deze prijs nergens meer te vinden, misschien een fout in het systeem.
Wij helemaal blij natuurlijk.

P1080914 P1080913

Als we ons hebben geïnstalleerd is het tijd om naar de Outback te gaan, waar we hebben afgesproken met Lyan en Albert van het AAforum, nu moeten de mensen die dit forum niet kennen niet denken dat we van de Anonieme Alcoholisten.
Het is een heel net forum en gaat over van alles in Amerika, het Alles Amerikaforum.
We genieten van een heerlijk maaltijd en praten natuurlijk over Amerika.
Als we rond 21.00hr de zaak uit komen wordt er nog een uur buiten na geklets, het was dan ook een erg gezellige avond.
Tegen 22.00hr nemen we dan toch afscheid van elkaar en gaan we nog even naar de Walmart om iets voor het ontbijt te scoren.
Terug op de kamer blijkt dat het toilet niet goed doorspoelt en moet er nog een plummer aan te pas komen die het karwei fikste.
De jacuzzi zal moeten wachten tot morgen anders wordt het wel heel erg laat.

P1080919

button2      button3