Week 1. 25 nov. – 1 dec.

Week 1 

25 november Brussel/Miami

Het was vroeg opstaan vanmorgen, met de files rond Antwerpen en Brussel in gedachten, wilden we niet al te laat vertrekken.
Bij het opstaan voel ik me niet lekker ben al een paar dagen verkouden en nu ben ik ook misselijk, eten krijg ik er dan ook niet in, hopelijk gaat dit over.
Tot aan Antwerpen niks aan de hand, het werd al wel wat drukker, zeker met de vrachtwagens, nadat we de afslag Brussel hadden genomen, zagen we toch al wel wat file vorming.
Al met al waren we niet veel later op de luchthaven dan gepland.
Door een stomme fout van mij hebben we een extra rondje moeten rijden, ik zie het bord naar P3 en dat geeft aan dat we naar rechts moeten, even helemaal vergeten dat in België de borden na de kruising staan. Blij met TomTom die bracht ons weer mooi terug richting p3.
Doordat we zo vroeg waren hadden we verwacht dat we al niet konden inchecken, we waren de tweede in lijn, dus van de koffers waren we ook meteen verlost.
Nog even naar buiten voor de sigaret en toen maar meteen door de douane, even naar de shop voor een voorraad shag en door de security, waar ze overigens zaten te slapen in mijn handtas zat nog een flesje neusspray.
Hierna was het wachten en ondertussen mensen kijken, als je zo zit te wachten zie je toch heel wat types voorbij komen, ook de oproepen voor mensen die bijna het vliegtuig missen zijn interessant, wil dan eigenlijk weten waarom ze te laat zijn.
Terwijl we zitten te wachten halen we koffie bij de Starbuck en eten een broodje, ik lijkt wat op te knappen. Om 11.00hr begint het boarden we krijgen weer een securitycheck, weer worden er vragen gesteld, of de handbagage onbeheerd is geweest en wat we gekocht hebben en of we iets aangenomen hebben van anderen, op deze manier duurt het boarden langer dan normaal.
In het vliegtuig hebben we 3 stoelen met zijn tweeën, zitten dus lekker ruim.
Het eten bestond weer uit Beef or Pasta, ik kies voor de pasta en Rob voor de beef, doordat ik nog steeds niet erg lekker ben eet ik niet alles op, terwijl het best lekker was.
Ik lees wat en doe af en toe mijn ogen een poosje dicht, had slecht geslapen de afgelopen nacht.
We landen mooi op tijd in Philladelphia, waar heel het circus van immigration en customs begon, ik trap in de vraag van een kruier of we door vliegen naar Miami, hij laad onze koffers op een kar en loopt met ons mee door customs.
Normaal doen we dat zelf, maar goed dat was dan onze goede daad voor vandaag, we gaan weer door de security, deze keer heb ik de neusspray wel in het plasticzakje gedaan.
Dan is het wachten op de vlucht maar Miami, we gaan naar de foodcourt en halen flesjes water,ik heb verschrikkelijke dorst, we zitten daar een poosje Rob haalt nog wat te eten bij Wendy’s, ik eet alleen wat frietjes.
Hierna naar de gate, heb mijn tijd verdaan met lezen van Vals Alarm van Marelle Boersma, lag leve de e-reader, het boek leest lekker weg dus uitmate geschikt voor een lange reis.
Terwijl we zitten te wachten wordt er omgeroepen dat de vlucht later vertrekt doordat de crew niet kompleet is, de captain kan er pas om 18.45hr zijn, er werd ook niet geboard, we konden dan ook al gauw op een uur vertraging rekenen.
Toen de captain gearriveerd was ging het boarden ook erg snel, wel waren we de 15de in rij die mochten vertrekken, kwam er nog eens 15 minuten vertraging bij.
Zodoende landen we om 21.55hr, mooi een uur te laat, koffers ophalen en op naar de taxi standplaats, gelukkig stonden daar geen dikke rijen.
Voor 35 dollar ex tip, werden we  bij het hotel afgezet, tijd voor een douche en de oogjes te sluiten, ondertussen was het toch mooi 23.00hr en dat hield in dat we al 24hr op waren, vroeger hadden we daar minder problemen mee dan nu, zouden de jaren dan toch gaan tellen?

century_148x148

 26 november – Miami

Als een blok in slaap gevallen gisteravond, geslapen tot 3.15hr en wakker worden met het gevoel dat het al ochtend is.
Ik werp een blik naar buiten en zie dat het in ieder geval nog donker is, probeer toch maar weer te gaan slapen en gelukkig lukte dit ook tot ik rond 6.00hr weer wakker werd en echt niet meer in slaap kan komen. Ik besluit dan maar wat te gaan lezen, mijn boek is bijna uit, terwijl ik het licht aan doe wordt Rob ook wakker, we besluiten om ons maar aan te kleden en een ontbijtje te gaan scoren, nu zit dit bij de prijs inbegrepen.
We hadden ons er al niks bij voorgesteld en dat klopte ook wel, er was koffie sereals en brood, jam, pasta en peanutbutter (jaks).
Het lukt het me met moeite 1 boterham naar binnen te werken, terwijl ik wel honger heb, hopelijk lukt het verder op de morgen wel om iets te eten.
Na het ontbijt even met Rob mee naar buiten voor zijn nicotine shot, buiten is het in iedere geval een lekkere temperatuur al staat er een flinke bries.
Nadat het verslag van gisteren on-line hebben gezet pakken we een rugtas en gaan richting strand, dit was ongeveer en blok lopen.

001    002

Op het strand meteen de schoenen uit, doen we thuis ook, dit was alleen niet zo slim, het zand is hier erg grof en doet zeer aan de voeten.
We lopen naar het water en gaan pootje baden in de Atlantische oceaan, deze is van een aangename temperatuur, al nodigt die niet uit om te gaan zwemmen er drijft veel zeewier in de branding, ook loopt het strand flink af.

005

Wel waren ze aan het surfen, ook zagen we kite surfers, hoge sprongen maken.

016

We lopen verder over het strand, eerst een stuk aan de vloedlijn, maar deze liep zo af dat dit niet prettig liep, toch maar terug door het losse zand, om even later tot de ontdekking te komen dat we door tegen de rand van de beplanting te gaan lopen, het zand niet zo los is, er ligt gewoon een laag beton met wat zand er over heen.
We kopen bij een stalletje op het strand 2 flesjes water, Rob wist zich te herinneren dat er in de buurt een winkelgebied moest zijn, wij van het strand af en vervolgen onze weg door het park.
Je komt dan echt in een gebied waar je de zwervers in het gras liggen of zitten, met al hun bezittingen bij zich in een paar tassen.
Hier staat ook een wish tree, die vol hangt met kaartjes veel gaan er over vrede op aarde en dat iedereen gezond mag blijven.
Wat ons ook opviel dat Miami een homovriendelijke stad is, je ziet mannen hand in hand lopen zonder dat dit vreemd gevonden wordt. Bij ons zie je vaak dat er nogmaals omgekeken wordt.

Later worden we op een café gewezen waar iedere avond dragqueens optreden, wat  aantoont dat Miami Beach een tolerante stad is.
We vinden de winkels en de eerste aankopen worden gedaan, wintercrocs de mijne zijn versleten, had alleen niet verwacht ze hier te vinden, met 50% korting een tweede paar crocs erbij.
Nadat we in het eetgedeelte uitkwamen en links en rechts proppers bezig waren om je in hun zaak te krijgen zijn we terug gedraaid en de McDonalds opgezocht voor een Frappé caramel, eten zouden we later wel doen, later in de middag kwamen we tot de ontdekking dat dit er niet meer van gekomen is.
We gaan terug richting strand en besluiten dan om de hop on- hop off bus te nemen, niet echt goedkoop te noemen, maar op deze manier zien we nog wat van Miami.
We hebben net genoeg tijd om allebei de loops te doen, maar dan moeten we onderweg niet uitstappen, anders missen we de laatste bus terug naar de beach.
We rijden op deze manier langs de haven waar de grote cruise schepen liggen te wachten.

024

027

035    046 059

Ik krijg ineens schrik als ik zie hoe groot die boten wel niet zijn, hopelijk krijg ik geen hoogtevrees, de Norwegian Pearl is een van de grotere schepen, heb ik begrepen.
Op de dichts bij zijnde stopplaats voor ons hotel stappen we uit, bij het hotel aangekomen is het even tijd om uit te rusten, we hebben allebei last van de jetlag en kakken wat in.
Ik lees wat en begin aan het verslag voor vandaag, vanaf morgen hebben we een week internet stilte.
Tegen 19.00hr gingen we maar eens zoeken naar iets waar we konden eten, naast het hotel is wel een restaurantje, maar daar zien we niemand zitten, alleen het personeel staat wat verveeld bij de ingang.
Een paar blokken verderop stuiten we op TCI Friday, niet meer verder gezocht en daar heerlijke shrimps met cajunkruiden gegeten.
Op de terug weg belanden we, aan de overkant van ons hotel, bij de Starbucks op het terras, nemen een beker koffie en kijken een poos naar alles wat voorbij komt.
We zien onder andere een paar prostituees die opgepikt worden door automobilisten, we hebben er verder geen last van, het viel ons op.
Vandaag zijn we toch flink gekleurd door de zon, samen met de wind is het toch oppassen voor verbranding. Ondertussen voel ik me wel beter dan de afgelopen dagen, heb nog wel steeds keelpijn en heb ik geen stem meer.

  27 November – Norwegian Pearl

Gisteren in slaap gevallen nadat we van de ruzie van de buren mee mochten genieten, ik kon het niet verstaan, maar Rob kon het letterlijk volgen.
Conclusie het hotel was toch wel gehorig en het hielp natuurlijk ook dat zij steeds harder ging praten.
Voor de wekker afliep al weer wakker, zodoende zaten we even na 7.00hr al aan het ontbijt.
Terug op de kamer de koffers ingepakt, nog geprobeerd om foto’s bij mijn verslag te zetten, helaas was het snelle internet niet zo snel en lukte het niet, hopelijk komt dit volgende week ander pas als we thuis zijn.
We werden pas om 12.00hr bij de boot verwacht, dus hadden we nog even tijd om naar het strand te gaan, een kleine wandeling gemaakt en daarna relaxt in het parkje gezeten.

067

069

Tegen 11.00hr uitgecheckt en een taxi aangehouden om ons naar de cruise terminal te brengen.
Daar aangekomen was het er al redelijk druk, al kreeg ik het idee dat de meeste mensen net van boord kwamen.
Onze koffers werden meteen gelabeld en op een container geplaatst, door naar de security, voor we daar waren kregen we een papier in onze handen gedrukt wat we moesten invullen.
Naar aanleiding van de vragen die daar opstonden kreeg ik meteen een spreekverbod, er werd onder andere gevraag of ik een loopneus had, moest hoesten of keelpijn had.
Heb net nog geen loopneus maar de andere symptomen vertoon ook allemaal plus dat mijn stem steeds overslaat.
De andere vragen waren of ik een aantal weken zwanger was of je diarree had gehad de laatste dagen.
Als je twee van de drie vragen met ja beantwoord moet je naar de dokter.
De boardingpassen worden ingeleverd samen met je creditcard gegevens, paspoort gecontroleerd en we krijgen een pas die meteen een creditcard is je ID en de sleutel van de hut.
Aan het eind van de cruise wordt het bedrag via je echte creditcard afgeschreven.
Nu werd het wachten tot we aan boord konden, ook dit gaat erg geordend, we hadden een nummer gekregen en werden ook een zitplaats toegewezen.
Wachten is meestal niet leuk, maar mensen kijken is dan weer wel leuk, zo zien we iemand aankomen met 24 flesjes water en 6 flessen wijn in een doos, dit alles mocht gewoon mee aan boord.
Tussen 12.00 en 13.00 begon het inschepen, voor je dan daadwerkelijk het schip op kon, werd er een foto gemaakt die je later op de avond kon kopen, volgens mij is die van ons mislukt, want die was niet te vinden tussen alle andere foto’s.
Vervolgens  werd de handen gedesinfecteerd, alles wordt er aan gedaan om het Norovirus buiten de deur te houden.
We konden nog niet in onze hut voor 14.00hr, je kon het schip wat gaan verkennen, koffie drinken en eten op verschillende dekken.
Na wat rond gelopen te hebben besluiten we op dek 12 bij de pool te gaan eten, daar staat een groot buffet klaar, het is er ook behoorlijk druk, we nemen wat te eten en zoeken een plekje om te zitten wat nog niet mee valt, want net zoals overal worden de plekken bezet gehouden door tassen en anders spul.
Het eten was hier best lekker maar de ambiance, weer minder er speelde een live bandje en dan is er geen gesprek te voeren.
Tegen 14.00 wordt er om geroepen dat we naar onze hut konden gaan, daar konden we ook meteen onze carry-on kwijt, de andere koffers moesten nog komen, als we richting de terminal keken zagen we dat ze daar nog volop mee bezig waren.
Rond 15.00hr werd er omgeroepen dat er om 15.15hr een oefening was en dat iedereen verplicht was om daar aan mee te doen.
Er werd bij verteld dat we het pasje mee moesten nemen, dat werd ook gecontroleerd, de oefening was verder simpel, er werd voor gedaan hoe je het reddingvest om moet doen. Om 16.00hr kozen we dan het ruime sop, we zagen de skyline van Miami steeds kleiner worden.

089

094

Ondertussen waren ook onze koffer voor de deur gezet en konden we gaan uitpakken en installeren ons op ons privé balkon.

o-NORWEGIAN-PEARL-facebook

Ik kwam er achter dat ik nog geen zeebenen heb, ging een paar keer beentje over, dit ging later op de avond beter.
Zo kunnen we ook nog zien dat de twee andere cruis schepen de haven verlaten en dat de loods van boord gaat.
Een echte zonsondergang zit er door de bewolking helaas niet in.
Even na zevenen gaan we eens op zoek naar eten, niet moeilijk te vinden hier er zijn verschillende dekken waar je kunt eten, buffet of van de kaart, nu kan je zo aan het buffet dit heeft ook geen dresscode  voor de restaurant moet je een bedrag bij betalen en wordt er verwacht dat je netjes gekleed aan tafel verschijnt, niet in korte broek en openschoenen. We nemen van het buffet, de rosbief slaan we de volgende keer over deze was lekker maar er zaten veel pezen in, als toetje fruit en een ijsje en koffie.
Voor de spijsvertering lopen we nog wat dekken af, om te zien wat er allemaal te doen is, vervelen hoef je hier geen moment of het allemaal even leuk is zullen we de volgende dagen ervaren.
We hebben al verschillende mensen Nederlands horen praten, ook onze overburen zijn Nederlanders, volgens Rob allemaal van de aanbieding van de Lidl.
Zou best kunnen natuurlijk zij hadden een heel scherpe actie.
Komen we terug in onze hut is hij opgeruimd, het bed waar ik op had liggen lezen was weer netjes gemaakt, nu durf ik geen troep meer achter te laten.
Door het deinen van de boot en de zeelucht heb ik nu al slaap.

111

 28 november – Great Stirrup Cay, Bahama’s

NCL-Great-Stirrup-Cay1-e1343506805459

Gisteren toch op tijd naar bed en als een blok geslapen.
Ik dan ook weer fris en fruitig op vanmorgen, het was weer best vroeg zo rond 7.10hr.
Toen de gordijnen open gingen zagen we land, vannacht waren we een gekomen op de Bahama’s, vanaf 8.00hr kon je met een andere boot (tender) naar het eiland Great Stirrup Cay.
Daar konden we allerlei activiteiten doen, zelf leren Salsa dansen.
Maar eerst was het tijd voor het ontbijt, we konden weer kiezen uit verschillende ontbijt buffetten, hebben er maar een nodig.
Hebben meteen aan de bar ons drankpakket geregeld, nu hoeven we alleen maar onze pas te laten zien en kunnen onbeperkt soda’s drinken,,
Zo is er ook een pakket voor alcoholische dranken, dat is wel een stuk duurder, nu drinken wij vrijwel nooit alcohol dus hebben we genoeg aan het soda pakket, er is trouwens ook een pakket voor alleen water.
Tegen 10.00hr gaan we richting de opstapplek, voor de tender (boot) om naar het eiland te gaan.
Voor we overstapten werd onze pas gescand, zodat ze weten dat we van boord zijn.

122    127

134

Naar het eiland varen was al een avontuur op zichzelf, we hadden al gezien dat dit gepaard zou gaan met flinke schommelingen, als de boot dwars op de golven kwam te liggen, hadden ook al mensen horen gillen. Het viel reuze mee en werd ik niet misselijk en ik heb ook niet gegild.
Het eiland is eigendom van de rederij en deze heeft ook alle voorzieningen daar aangebracht tot zelf een keuken toe.
Je kunt er heerlijk zwemmen in een beschutte baai, in azuurblauw water, waterschoenen zijn wel aan te raden, er liggen nog al wat rotsen, waar je lelijk je voet aan kunt open halen.

135

138

Voor we daadwerkelijk het strand op gaan moeten we, weer verplicht, op de foto met iemand in een dolfijnenkostuum, dit hoeft voor ons echt niet.
We halen wat te drinken bij een bar, die er op verschillende plaatsen staan zodat je nooit ver hoeft te lopen. Dan begint het ineens zomaar te regenen, gelukkig was het maar een klein buitje en konden we even later een ligstoel uitzoeken.
Ook hier zien we, net als thuis, dat de meeste mensen zodra ze op het strand komen een stoel claimen en zodoende hutje mudje liggen.
Als je een klein stukje door liep, zoals wij deden, was het een stuk rustiger.
We relaxen wat, gaan het water in en besluiten dan om toch ook nog een stukje te gaan wandelen, om het eiland verder te verkennen.
We zien dat er een doorgang naar de oceaan is gemaakt, om zo een kunstmatig meer van zeewater te voorzien.

Op een ander stuk zagen we lava rotsen met fossielen er in, hier beukten de golven nog flink tegen de rotsen aan, Norwegian is nog steeds bezig om dit eiland te vervolmaken voor het toerisme.

145

148

Van 12.00 – 14.00hr wordt er een BBQ gehouden en kunnen we weer aanschuiven met ons bordje, echt niet meer normaal er kan hier bijna 24 uur per dag gegeten worden.
We proberen het in de hand te houden, anders kunnen ze ons straks van boord rollen, eten gewoon 3x per dag een normale portie.
We besluiten nog even te gaan zonnen op een andere gedeelte en dan de tender te nemen terug naar het schip, rond 14.00hr zijn we weer aan boord, onze tassen moeten door de scan en onze pas wordt ook weer gescand.
Spoelen de waterschoenen en gaan douchen, daarna relaxen op ons balkon en kijken naar de tenders die de anderen weer aan boord brengt.
Als laatste komt het personeel en het afval, dat was niet weinig zo te zien, geloof ook niet dat er een papiertje op het eiland achterblijft.
Om 16.00hr worden de motoren weer gestart en gaan we richting Jamaica, is wel twee nachten en een dag varen.
Ik kreeg  trek in iets en gaan we iets te snacken zoeken, nu dacht ik dat er iets kleins te eten zou zijn, maar er werden weer complete maaltijden geserveerd, wij houden het bij wat fruit en koffie met cake, toen hadden we het softijs nog niet ontdekt, dus daar ook nog wat van genomen.

Ondertussen vaart het schip heel wat sneller als gisteren en is er ook veel meer deining, ik weet nog niet of mijn maag dit gaat houden.
Ik heb wel Primatour mee voor het geval dat ik het niet allemaal binnen hou.

174

 

Dag 5 29 november Cruisedag op zee

Heb heerlijk geslapen van gisteravond 22.30hr tot vanmorgen 7.00hr, zeelucht maakt slaperig.
Ook het schommelen van de boot heeft er beslist aan mee geholpen, gelukkig niet zeeziek geworden. Vandaag bleven we heel de dag op zee en moesten we ons zien te vermaken, op een zeedag worden er tal van activiteiten georganiseerd.
Bij het restaurant op dek 13, stond er al iemand van de crew de gasten te vermaken met gitaar muziek. Het handen ontsmetten ging dan ook op muziek.

ms-norwegian-pearl

Zo was er een volleybalwedstrijd tussen gasten en de crew, was er een seminar over edelstenen en gems.
Dan gaven de personal shoppers uitleg hoe je het makkelijkst en het vlugst edelstenen kunt kopen op Jamaica, Cayman Island en Cozumel.
Zijn hier even bij aanwezig geweest, maar het is niet ons ding, zeg maar.

IMG_1465

Wij zijn wat verder het schip gaan verkennen en hebben nog even op het zonnedek gezeten, dat is dan ook het hoogste punt waar je mag komen op de klimwand na die gaat nog iets hoger.
Bij het zwembad even aan de bar gezeten en mensen kijken, het is net Centerparcs maar dan anders, mensen komen aan gooien hun tas en badlaken op een ligbed en gaan ontbijten.
Alleen hier halen ze, nadat er een half uur geen mens is gezien bij het ligbed, alle spullen er af.
Na het middag eten halen we een ijsje bij een ander buffet en blijven op het achterdek hangen in de schaduw het is niet om uit te houden in de zon.
Terug in de hut ga ik op bed liggen lezen, nadat ik een overhemd van Rob had uit gewassen en op een stoel op het balkon had gehangen het droogt waar je bij staat Rob gaat in het ene stukje schaduw op het balkon zitten.
Ik hou nog even siësta en ga pas weer naar buiten als de zon bijna ondergaat.
Ondertussen kunnen we Cuba zien liggen, hier varen we voorbij, de betrekkingen tussen Amerika en Cuba zijn niet erg vriendschappelijk, zoals we allemaal weten.

189

We gaan niet al te laat eten, als we terug komen in de hut ligt het programma voor morgen op bed, we moeten nog een excursie uit zoeken en het formulier inleveren.
Ook aan boord is alles in kerstsfeer, er staan kerstbomen een er hangen verlichte ijspegels, zelf vond ik deze lichtjesboom erg mooi
Rond 21.00hr gaan we naar beneden, leveren het formulier in gaan naar het theater voor een musical over Richie Valli en The Four Seasons, deze show duurde een uurtje, was wel grappig en de oude nummers klinken altijd goed.
We zijn vandaag 2x in het theater geweest en allebei de keren was er wel iets van een verloting, nu kon je 2000 dollar winnen als je loten kocht en je maakte ook nog kans op een gratis cruise voor 2 personen.
Als je vanmiddag naar de seminar over Diamanten en Gemstones ging kon je een paar oorbellen winnen, bij vrijwel iedere activiteit zit wel een wedstrijd of verloting.

 30 november – Ocho Rioa, Jamaica

Vanmorgen liep de wekker om 7.00hr af, toen we de gordijnen open deden, lagen we al voor Jamaica, bij de plaats Ocho Rios.

195

We moesten de wekker zetten omdat we een excursie hadden geboekt naar de Dunns River Falls en Dolphin Cove.
Om 9.00hr werden we verwacht in de tent op het haventerrein, vanwaar we met busjes vervoerd werden naar de attracties.
Voor we van boord gingen werd onze keycard weer gescand, op de kade konden we weer op de foto deze keer met een piraat, deze keer konden we er onder uit.
Kijk was het Johnny Depp als Jack Sparrow dan had ik het misschien wel gedaan, helaas was het Johnny niet.
Als eerste was Falls aan de beurt, dit is een kunstmatige fall die je kunt beklimmen, zeg maar door het water en over de rotsen naar boven, dit gingen wij dus niet doen.
Zodra de bus stopte op de parking werden we omringd door Jamaicanen die je van alles willen aansmeren, een ketting of houtsnijwerk.
Ze beginnen te zeggen dat het gratis is maar de tweede moet je kopen wil je alleen de eerste moet je ook ineens betalen.
Dan moet je voet bij stuk houden en No is No.
Zodra we in het park aan komen krijgt Rob veel aandacht van de Jamaicanen, zijn lange haren doen vermoeden dat hij wel een joint lust, er werd zelfs een pakje wiet in zijn handen gestopt.

205    206

Regelmatig kwamen ze speciaal naar hem toe voor een high five, wij gingen via de trappen en de uitzichtpunten op de Falls naar het strand, ook daar weer dezelfde taferelen en vanzelf al high worden van de lucht die je in ademde.
We lopen een stukje door het water, wat gewoon warm was, om een goed zicht op de Falls te hebben.

201

En kijken hoe anderen over de rotsen klauteren, de gidsen die mee gaan leiden ze echt door de diepste punten terwijl ze zelf zo’n beetje droog blijven.
We zitten een poosje op het strand soms vergezeld van een stevige wiet lucht.
De trappen terug naar boven was nog best inspannend, naar dat zal ook met de hitte te maken hebben, het was 29 graden en dat met een hoge luchtvochtigheid.
Heel slim is de uitgang langs de kraampjes met koopwaar, we worden dan ook steeds uitgenodigd om de koopwaar te bekijken.
We nemen de bus naar Dolphin Cove, daar kan je met de dolfijnen in het water en zij doen dan kunstjes, krijg er een beetje dubbel gevoel bij.
Dieren horen in de grote oceaan en niet in een klein bassin, aan de nadere kant als ze springen kunnen ze zo over het muurtje en terug naar zee.
Helaas zijn ze nu afhankelijk van hun trainers die voor hun voedsel zorgen, zelf zijn ze dat ondertussen verleerd.
Er was ook een basin waar vier haaien in zwommen, niet echt gevaarlijk ook daar deden ze kunstjes mee.
Ze vertelden er natuurlijk niet bij dat dit een ongevaarlijke soort haai was.

247

Je kon daar eveneens Stingray’s aaien.
De bus terug naar de boot, voor we op het haventerrein mogen komen vragen ze naar onze keycard, voor we naar de boot gaan worden onze tassen door de scan gehaald en even later als we aan boord zijn weer.
Het was de bedoeling dat we wat gingen eten en daarna weer terug de wal op, jammer genoeg kreeg ik een verschrikkelijke hoofdpijn en zijn we de verdere middag aan boord gebleven.
Toen rond 16.00hr de hoofdpijn gezakt was hebben we naar het los gooien van de trossen staan kijken en eenmaal uit de haven hoe Jamaica steeds kleiner werd.

258

Aten rond 17.30hr een snack en ons avond eten zo rond 20.00hr.
Ondertussen was de wind toegenomen en dat was dan ook te merken aan het deinen van de boot, ook de luchtvochtigheid was toegenomen en dat was goed te voelen, toen we op ons balkon kwamen het leek wel een sauna, want de temperatuur is nog steeds hoog.
Even later kregen we een regenbuitje te verwerken en dat maakte een eind aan het buiten zitten.
We zien heel weinig andere schepen varen, heel af en toe een vrachtboot of een ander cruiseschip.

1 december – Georgetown Cayman Island

Toen we vanmorgen wakker werden lagen we al voor Cayman Island, het duurde nog even voor we van boord zouden gaan.
We hadden een excursie geboekt en daarvoor moesten we ons om 10.00hr melden bij het Stardust theater.
Ook deze keer zouden we weer aan wal gebracht worden met een tender (boot).
Toen we bij het theater kwamen kregen we te horen dat de excursie niet door ging in verband met een te wilde zee, we zouden gaan zwemmen met Stingray’s.
Ook lag het schip niet op de plaats waar het moest liggen ook al door de wilde zee, er waren zelfs cruise schepen die een bezoek aan de Cayman Island oversloegen en een zeedag inlasten.
We konden wel aan wal en dan met een bus naar George Town om te shoppen, dit zijn we toen maar gaan doen, de bus kostte 5 dollar per persoon one way.
Hier rijden ze net als op Jamaica links, dit is toch een vreemde gewaarwording, zeker als je een rotonde opgaat.
Terwijl we in George Town naar de zee staan te kijken raken we in gesprek met een mevrouw die vertelde dat de zee al drie dagen zo ruw is en dat er weinig excursies door gingen.

263

264

265

We bekijken wat winkels, het is net als overal de zelfde made in Japan souvenirs en heel veel diamanten, horloges en gemstones, dit hadden we van de week al begrepen van de personal shopper.
Er zijn mensen die speciaal een cruise boeken om hier goedkoop te kunnen shoppen, nu is het wel zo dat de meeste diamanten geslepen in Amerika niet de hoge kwaliteit heeft zoals  in Europa, daar is dan de prijs ook naar.
Nu wil ik nog wel een horloge, maar wat ze hier verkopen gaat toch iets boven mijn budget en ik ben het niet eens waard ik gooi ze altijd ergens neer en kan het vervolgens niet meer vinden.
Ik wacht wel op een outlet ergens.
Wel heb ik een Pandora bead gekocht, een dolfijn, als herinnering aan de cruise.
Koop ook nog een stapeltje ansichtkaarten, voor het thuisfront, we zullen deze zondag op de post doen en zullen wel bezorgt worden als wij al thuis zijn, al willen we daar nu nog niet aan denken.
Even waren we bang dat ze hier net zo opdringend zouden zijn als op Jamaica en twijfelden of we wel aan land zouden gaan, nu de excursie niet door ging.
Verrassend genoeg hadden we hier totaal geen last van opdringerige mensen. |
Rond 12.00hr nemen we een taxi terug, om met de tender naar de Pearl gebracht te worden.
Als we weer bij de opstapplaats voor de tender zijn, krijgen we een heerlijk ijskoud doekje om ons te verfrissen ook wordt er water uitgereikt, dit allemaal door personeel van de Pearl, er is daarvoor een partytent opgezet, zodat ze zelf ook in de schaduw kunnen blijven staan.

266

269

268

We brengen onze spullen naar de hut en gaan iets eten, dit gebruiken we in het restaurant voor de koffie gaan we op het achterdek zitten.
Terug in de hut voel ik weer hoofdpijn opkomen, maar neem deze keer meteen de goede medicijnen (zwaardere) en na een half uurtje rust is het weg.
We kijken naar de tenders die aan en af varen, ik lees ondertussen wat, heb hele mooie boeken op de e-reader staan, zoveel dat het moeilijk kiezen is.

275Rond 16.00hr werd het anker opgehaald en de motoren gestart en varen we nu richting Cozumel.
Ik zie ineens, denk ik, een vogeltje in het water schieten, maar nee het waren vliegende vissen die uit het water kwamen in een thermiek terecht kwamen en een heel stuk verder weer in het water verdwijnen.
Geprobeerd dit op foto vast te leggen, maar ik denk niet dat dit gelukt is, heb daarom ma reen plaatje van internet gehaald.

280

VliegendeVis05Het was een schitterend zicht en we hebben dan ook een hele tijd staan kijken of we er nog meer zagen en inderdaad soms waren het hele scholen die in een keer uit het water sprongen.
Om 17.30hr vonden we het tijd voor een snack en zijn even naar het buffet gegaan, voor een pizzapunt en wat fruit.
Ook hebben we een nieuwe excursie voor morgen geboekt, we gaan nogmaals proberen om te zwemmen met Stingray’s en willen gaan snorkelen.
Tegen 20.00hr zijn we gaan eten, toen we net het restaurant binnen kwamen gingen alle mensen klappen, dacht nog ik ben toch niet jarig.
Maar nee, het was voor alle koks, deze liepen allemaal, in vol ornaat, achter elkaar door het restaurant.
Toen we terug in de hut kwamen was deze al klaar gemaakt voor de nacht, het voetenkleed was van het bed en het bed was al uitnodigend open geslagen, lichtje bij het bed brandde al.
We vonden het nog een beetje vroeg en zijn op het balkon gaan zitten lezen, want ook iedere avond ligt er een programma voor de volgende dag op bed.
Nu lag er ook een herinnering aan de tijd die vannacht een uur terug gaat.
In het begin van de week was ik nog bang dat ik mijn eten niet binnen zou houden als er veel deining was, ondertussen heb ik zeebenen en een zeemaag gekregen en heb nergens last van, vind het allemaal heerlijk relaxt.
Het schip mag best een beetje deinen als ik ga slapen, je wordt dan vanzelf in slaap gewiegd.

 

button2  button3