Week 4. 1 okt. – 9 okt.

Week 4

1 oktober – Pictured Rocks Boat Cruise  

 

Vanmorgen meteen uit bed toen de wekker afliep, we wilden nog wat dingen doen waar we gisteren niet aan toe gekomen zijn.
Als eerste stond de Munising waterval op het programma, het was niet zo ver lopen.
Als we wilden konden we ook via een trap naar boven lopen, nu vinden we watervallen vanaf onder veel mooier.
We maken wat foto’s en gaan veder naar Sand Point Beach, hierna is het tijd om richting de haven te gaan voor onze 4de boottocht.

   457    458   

We vinden een plaatsje boven op het dek, en verbazen ons over de kou, dat viel reuze mee. Als we de haven uitvaren krijgen we uitleg waar we de reddingsvesten kunnen vinden en hoe die. aan moeten.
Het standaard grapje was dat er maar twee aan boord zijn een voor de kapitein en een voor de gids, hahaha.
We varen langs Grand Island en daar staat de East Channel Lighthouse, op de terugweg wordt daar langs gevaren en kunnen er foto’s gemaakt worden.
Na een klein uurtje varen komen we bij de eerste rots Miners Castle, gisteren hadden we die van boven af gezien.

485    494

Door de gids werd verteld dat daar in de buurt twee Bald Eagles moesten zitten, blijkbaar zaten ze nu in een boom.
Doordat de zon nog erg laag stond, keek ik daar precies in, geen Eagle gezien, dus.
We varen verder en liggen even stil bij Caves of all Colors, daar zitten verticale strepen in de rots die allerlei kleuren hebben.

508

We zien de Mosquito River in Lake Superior stromen, nu stelt het stroompje niks voor, in het voorjaar zal het een flinke stroom zijn.
Ook de Bridal Falls was helemaal droog.
Lovers Leap was een schitterde Arch, we zagen nog verschillende arches, deze hebben geen naam.

512    516

542

535    537

Dan kregen we nog Indian Head, de rots leek op een Indianen hoofd, met wat fantasie. Zoals altijd krijgen de rotsen wel een naam, zo was er een Gull Rookery, Grand Portal, Broken Vase, Batlleship Rock, Indian Drum.

 560    569

558

582    591

Chapel Cove een cove waar de boot in vaarde en waar een echo klonk, standaard grapje we kunnen er nu niet meer uit, hihihi.
We varen tot bij Chapel Rock en daar keerden we om.
De mensen die aan de andere kant zaten kunnen nu  foto’s maken. We krijgen meteen door waarom het niet koud was, we hadden de wind van achteren en n u van voor, het is nu dan ook een heel stuk frisser.
In de buurt van Castle Rock komen zien we een Bald Eagle vliegen.
We varen inderdaad dicht langs het East Channel Lighthouse, iedereen kan wat foto’s maken en om 12.40hr leggen we weer aan.

610    616

We kijken nog even in de winkel of we misschien het fotoboek van de de Pictured Rocks hebben gewonnen, er wordt ieder vaart een boek verloot onder de deelnemers.
Gelukkig in de liefde, maar niet in het spel, dus niet gewonnen.
We halen bij de Subway een brood we kiezen deze keer voor Chicken Tuscan Melt,  was wel lekker voor en keertje.
We rijden meteen door om onderweg een plaatsje te zoeken om te lunchen.
TomTom had vandaag een eigen wil, hij kon of wilde geen satellieten zoeken, even resetten en hij deed weer mee.
Er moest nodig getankt worden in Minising zagen we $4.049 op de pomp staan, toen we in Treanry $3.999 zagen staan, daar meteen maar getankt, het bleek niet echt een goede zet, bij het volgende plaatsje was het nog goedkoper, daar zagen we zelf $3.899.
We hadden nog redelijk wat mijlen te gaan voor we bij de camping zouden zijn. k hield mijn ogen niet open en heb een half uurtje geslapen, bij de volgende dip heb ik mijn boek uit de kast gehaald en bij Vijftig Tinten Vrij val je niet zo vlug in slaap.
We passeren de grens en zitten nu in Winsconsin, TomTom had de opdracht om ons naar een Walmart in Green Bay te brengen, of hij nu nog boos was over die speld in z’n bud, overal waar hij ons bracht was geen Walmart.
Wel zag ik een Fashion Bug en zijn we daar even gestopt, ik de winkel in en Rob gaat op zoek naar de Walmart. Ik scoor nog een spijkerbroek met 10 dollar korting er is Blow Out Sale, had graag nog een zwarte gehad maar die hadden ze niet in mijn maat, de komende dagen opletten of we er nog een vinden. TomTom stuurt ons weer verkeerd naar de Walmart en we hebben onze eigen route maar genomen. Nu kwamen we er wel, we doen de boodschappen en als avondeten nemen we een warme gegrilde kip mee.
We geven TomTom het adres van de camping in, wat nog 45 minuten rijden was. Onderweg genieten we van de schitterende herfstkleuren, tot nu toe nog niet zo mooi gezien.

643

De camping is redelijk snel gevonden,niet zo heel bijzonder, op een marina, de office was al dicht, er hing een briefje op de deur dat laatkomers een plek konden uitzoeken en morgenochtend betalen,dat doen we dan maar.
We konden geen gebruik maken van hun wifi, omdat we geen wachtwoord hebben, maar onze hotspot werkt, alleen erg slecht bereik, regelmatig worden we er dan ook uit gemikt.

2 oktober – Reisdag 3 

Vanmorgen hadden we een rode lucht tijdens de sunrice, het beloofde een mooie dag te worden.
Ik doe meteen maar een ander broek aan het leek me te warm worden voor een lange spijkerbroek.
En dat was de gratis nacht nummer twee, de winkel waar we ons stageld moesten betalen was nog steeds niet open toen wij vertrokken, om 8.45hr, hoe laat hij open zou gaan konden we nergens vinden.
We rijden de weg terug naar de highway en tanken voor we de grote weg op gaan.
Al gauw zitten we weer tussen het grasland en de maïs.
Voor ik een dip krijg zet ik de laptop aan en de Hotspot, ik heb verbinding en zet het verslag van gisteren online, zelfs de foto’s lukken.
Het duurt alleen wat langer doordat ik toch ook nog wel wat van de omgeving wil zien, al is het maar een koe.
Even denken we dat we verkeerd zitten, op het bord staat Oostburg even later Belgium, weer even later Luxembourg, het moet niet gekker worden.

657

658

Het Capitool van Milwaukee zien we al van verre liggen.

663

Ik heb nu ook gezien hoe er wolken gemaakt worden, we zagen een fabriek die grote wolken waterdamp uitbraakte, er verschenen daar ook grote witte wolken aan een straalblauwe lucht.

666

We willen tolwegen vermijden en dat doen er veel, het is hartstikke druk op de weg.
We komen  bij in de buurt van North Field in langzaam rijdend verkeer terecht, door roadwork, na een minuut of 20 is dat ook opgelost, de weg ging van 2 banen naar 1 baan. Even later, na de kruising, komen we weer in langzaam rijdend verkeer, weer 1 rijbaan dicht, dit ging was nog geen 100 meter, ook dit was zo weer opgelost.
We zitten dan al in Illinois, we nemen een heel klein puntje van deze staat mee.
Hier kwamen we ook nog een plaatsje South Holland tegen.
Als we Chicago naderen “loods” ik Rob door de stad, haha, nee ik let wel mee op maar TomTom deed zijn best vandaag.
Wij namen de express lane dan wordt je helemaal om de stad heen geleid, ook hier is het ontzettende druk, vooral met vrachtverkeer.

679

681

We zitten regelmatig achter een vrachtauto van UPS die aardig slingert, vind ik altijd doodeng, je zal maar een tikje krijgen.
Wat ons wel opvalt is dat er als gekken gereden wordt rond grote steden.
Als we de grens met Indiana passeren gaan we van de weg af even naar het welcomecenter om wat informatie over Amisch county.
Het is overigens in schitterend gebouw de buitenkant heeft wat weg van een boerenschuur met een graan silo er bij, binnen zijn ze nog volop aan het inrichten, er is ook een museum bij.

691

686

685

We zitten in de buurt van Shipshewana, daar schijnt morgen een Flea market te zijn.
Heb nu al zin in lekker brood en een pie.
Ondertussen zien we niet veel kleur in de bomen, veel groen met af en toe een beetje geel of rood.
Gelukkig verandert dit naarmate we de camping naderen, dan krijgen de bomen weer wat meer kleur, maar nog niet dat echt vlammende, wat we de laatste dagen gewend waren.
Nu hielp het weer ook niet mee, wat de zon verdween en werd de lucht donkerder.

704

705

In South Bend gaan we even naar de Walmart, zo zachtjes aan moeten we de spullen kopen die mee naar huis moeten.
Ook wilden we pinda’s kopen, die hebben we gisteren niet kunnen vinden, meestal staan die bij het water, we zijn alle gangpaden door geweest, maar geen pinda’s te vinden.
We snappen de logica niet, het is een snack zoals chips maar daar staan ze niet tussen, waarom wel bij het water.
Wie weet de reden of waar moeten we ze zoeken als ze niet bij het water staan??
Hier stonden ze dus weer wel bij het water.
Na de boodschappen is het nog een paar mijl naar de camping, we zijn daar al om 16.15hr, helaas was buiten zitten er niet meer bij, het begon net te spetteren.
We relaxen, lezen wat, internetten, zoeken op wat we morgen willen doen.
Als eten maak ik gebakken aardappelen en bak champignons met ui, Rob grilt de steak. We hebben al een poosje een hond naast de camper liggen die al onze bewegingen volgt, hij draagt een halsband dus zal ergens horen.
Hij heeft aan ons een slechte, er worden geen dieren gevoed, geen wilde en ook geen tamme.
Als we tegen 21.30hr gaan douchen is hij vertrokken.

 3 Oktober – Shipshewana

Ons ontbijt bestond vanmorgen uit een kant en klaar sandwich die alleen even in de magnetron moest, het was een broodje met ei, kaas en sausage, van Kellog’s, wel een keer lekker maar hoeft nu niet iedere dag, en natuurlijk de aardbeien.
Als we de deur open doen zit onze vriend al te wachten, hij begroet ons als oude vrienden, we kennen hem natuurlijk ook al een dag, even later wordt hij geroepen door zijn bazin.

710

713

Vandaag hadden we niet zo’n lange rit voor de boeg, we doen alles op het gemak en dan is het weer 8.50hr dat we van onze plek weg rijden.
We gaan eerst de grijs en zwart watertank legen, neemt ook nog een 10 minuten in beslag. We gaan vandaag naar Shipshewana, in dit gebied wonen veel Amish.
Ruim voor we op plaats van bestemming zijn zien we het eerste koetsje al.

729

Sommige boerderijen zien er ook Amish achtig uit, mooi witte grote huizen en schuren, soms zien we een koetsje staan.
Ook zagen we Mennoieten, maar die verplaatsen zich met de fiets.
Zij zijn wat moderner dan de Amish, dragen wel de lange jurken maar die mogen gekleurd zijn, wel hebben ze kapjes op hun hoofd.
De mannen dragen broeken met knoppen, geen confectie, al de kleding wordt zelf gemaakt.
De Amish vrouwen dragen donker blauwe jurken  met een zwart short en een zwart kapje. Dit kan weer verschillen in gehuwd of ongehuwd.
De mannen dragen ook zelf gemaakte kleding waar bij geen knopen gebruik worden en als er wel een knopen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een overhemd mogen die niet gezien worden, hun baard mag niet geschoren of geknipt worden, die dient er ook voor om de bovenste knoop van het overhemd te verbergen.
Ook bij de mannen zit er verschil in kleding, gehuwd of ongehuwd.
We rijden de camping die geplant staat voorbij, zagen het net te laat, even in de achteruit.
Als we uit stappen spettert het wat, gelukkig bleef het de verder morgen droog.
We reserveren hier voor 2 nachten, we bekijken even de plaats die ze ons toe bedeelt hebben en gaan verder naar de Fleamarket.
Die is maar een paar honderd meter verder.
We parkeren ons slagschip en lopen naar het markt terrein.
Niet alle standplaatsen zijn bezet, maar er zijn  kraampjes zat om te bezoeken.

736

746

We scoren 3 sjaaltjes, 3 spijkeroverhemden voor Rob, en wat kerstornamentjes.
Ook kopen we brood en een aardbeien/rabarber pie.
Onze lunch bestond uit tuna melt en chips, de tuna en kaas zit tussen twee geroosterde boterhammen, het smaak wat zurig door de augurk en andere kruiden, deed me een beetje denken aan krabcake, het was overigens wel lekker.
Het was opvallende dat de meeste kraampjes werden gerund door niet Amish, soms waren het Mennoieten die het kraampje runden, maar voor het merendeel waren het gewone burgers.
De ijsmachiene die aangedreven werd door een ouderwetse 1 cylinder, een lawaai en een stank wat dat ding produceerde, elektriciteit is uit den boze.

738

Na de lunch gaan we ook even naar de antiek veiling, daar zijn zeker 6 veilingmeesters bezig met iets te veilen en dat gaat zo rap dat, het amper te volgen is laat staan met zes man tegelijk.
Er was nog wel een stuk hal waar niet geveild werd en je gewoon ouwe meuk kon kopen. Dude als je nog nummerborden zoek, in Amish Country hebben ze er nog genoeg.

750

Voor de coca cola verzamelaars, oude flesjes met zes in een houten kratje, de cola zat nog in de flesjes.
Op de terug weg naar de camper bezoeken we nog even Yoder’s Red Barn Shoppes, voor ons niet zo bijzonder, we waren er dan ook vlug weer weg.
Als we buiten komen gaat het weer net weer miezeren.
Wat te doen nu, we besluiten om de Heritage trail te rijden, die vonden we een bladje wat we mee kregen bij het Welcomecenter, gisteren.
Voor we de route oppakken zien we een Christmasshop, we zoeken een parkeerplaats en lopen terug naar de winkel.
Op de parkeerplaats zien we verschillende koetsjes staan met paard, ook die moeten geparkeerd worden, of al deze koetsjes bij Amish horen die ook aan het winkelen zijn weten we niet.
Er waren ook Mennoieten aan het werk daar en kan het ook hun vervoermiddel zijn geweest om op het werk te komen.

771

772

Weer wat ornamentjes rijker verlaten we de winkel, ik twijfelde welke ornamenten ik dit jaar wilde gebruiken, we hebben weer veel naturel ornamenten gekocht.
Het zal weer een naturelboom worden.


779    780

We rijden tot Middlebury en het gaat steeds harder regenen, het wordt ook wat mistig, om nu door te rijden als je toch niks ziet heeft ook geen zin.
We besluiten om te gaan shoppen in Mishawaka, daar zou een Fashion Bug zitten en ik wil nog een zwarte Jegging (jeans en legging).
De winkel hebben we niet gevonden wel een Michaels en een Hobby Lobby, ik neem bij Michaels nog wat stickers mee met 40% korting bij Hobby Lobby verdwijnen er weer wat kerstdecoraties in de tas.
Naast Michaels zat ook een Halloween City, daar ook even gekeken wat er zoal te koop is aan Halloween kleding en decoratie, zaten enge dingen bij.

805

802

Ondertussen is het 16.30hr en geven TomTom het adres van de camping in, waar we rond 17.45 aan kwamen.
Onderweg kwamen we weer verschillende koetsjes tegen.
Als avond eten maak ik nasi,(uit de diepvries) met ei en drumstic en satésaus en ijsje toe. Op deze camping krijgen we een half uur internet per 24 uur, als je meer wilt dan kost een uur $3 en voor 24 uur $4.
Geen probleem onze Hotspot werkt prima, alleen lezen we in de kampregels dat mobile wifi en mifi verboden zijn, je kan verwijdert worden als je dit toch gebruikt.
Als we verwijdert worden zullen jullie binnenkort wel lezen.
Zouden ze connecties hebben bij een provider??
Bij de koffie smulden we van de overheerlijke pie, heb even gedacht om maar Amish te worden, maar doe toch maar niet.
>

4 oktober – Heritage Trail

 

Als ik de gordijnen op trek, zo tegen 8.00hr, schijnt de zon.
Het belooft in ieder geval een mooie dag te gaan worden.
Als we even na 9.00hr de camping afrijden, stoppen we bij de office, misschien hebben zij informatie over Heritage trail.
We krijgen een heel vaag verhaal, deze meneer wist er duidelijk niks van, maar wilde dit niet laten blijken.
Hij verwijst ons niet eens naar het visitorcenter, we hadden zelf al gezien dat die maar een stukje verder aan dezelfde weg zit.
Hier werden we heel vriendelijk en kundig te woord gestaan, we kregen een CD mee, waar heel de trial op staat beschreven, ook waar de bezienswaardigheden zijn.
Ook op de kaart gaf ze aan waar we Quilt Murals (muurtekeningen) en Quilt Gardens zijn.
We hebben ze in ieder geval niet allemaal gevonden. Geloof wel dat je dan de snelheid moet aanhouden die telt voor die weg, is voor ons een beetje te snel.
Ik neem nog wat foto’s van de Quilten die buiten op de muur zijn aangebracht. Rob doet de CD in de speler om tot de conclusie te komen dat die het niet doet.

821820

We gaan dus maar kijken hoever we komen, wat een heel goede tip was, de trial kan het beste met de klok mee gereden worden.
Zo staan ook de bordjes, die we gisteren niet konden vinden, dat klopte ook want we reden hem andersom.
Op het eerste stuk zien we veel Amish in koetsjes.
Veel boerderijen waar de was wappert aan de lijn, je kan aan de kleding zien  waar Amish woont.
Behalve koetsjes zie je ook mensen fietsen, wel een modern vervoermiddel, maar geen motor.
Als je zo over de polderwegen rijdt zie je de mensen regelmatig naar je zwaaien, ik zou het vreselijk vinden als er steeds mensen rond reden en die overal foto’s van maken, ook van mij.

824

828

Op een gegeven moment zien we een Amish school waar het net “speelkwartier” was.
De Amish hebben hun eigen school en gaan niet naar het reguliere onderwijs.
Op deze school zagen we zonnepanelen, we vermoeden dat op deze manier toch elektriciteit krijgen, want bij zonnepanelen komt er geen machine aan te pas.

830

Ook op huizen of schuren zag ik hier en daar zonnepanelen, dit hoeven natuurlijk geen Amish huizen geweest te zijn.
Onze route vervolgend op de smalle polderwegen, met paarden, mais af en toe een watertje en bomen in schitterende kleuren.

833

843

846    848

853

als we in Nappanee Amish Acres zien stoppen we op dat te bezoeken, we zouden met een tour mee kunnen, maar besluiten om dat niet te doen. De tour kostte 15 dollar pp je kreeg dan een House Tour, Farm Wagon Ride, Documemtary Films, Museum, Demonstratioms & Amish School en duurde een tot anderhalf uur.

864    863

867

 We hebben wat rond gekeken de giftshop bezocht en weer twee ornamentje gescoord voor onze naamboompje, is een klein nepboompje waar alleen maar ornamentjes met onze naam in hangen.
Ook koop ik 2 plaatjes voor in het scrapbook.
We zagen er prachtige quilten hangen een beetje grote kostte minstens $500, het is dan ook echt handwerk.

884

886

We kijken of we vanaf het parkeerterrein ook foto kunnen maken, blijkt er een hek open te staan en kunnen we ook daar fotograferen.

889

893

Zo zachtjes aan werd het tijd voor de lunch als we een gebouw zien waar Farmers Market op staat slaan we af en willen die eigenlijk wel bezoeken, als we dichter bij komen zien we geen teken van leven, is dus gesloten.
We parkeren in de berm en eten de lunch.
Bij Elkhart verlaten we even de route om naar de Fashion Bug te gaan, ik wilde nog een zwarte jegging, de winkel is vlot gevonden.
Er is een Blow Out Sale en ik vrees dat de winkelketen ermee stopt, bij navraag klopt dit ook.
De keten is over gegaan in andere handen en de Fashion Bug wordt afgestoten.
Ik koop nog 2 blouse en 2 hemdjes en een nachthemd en natuurlijk een zwarte jegging, de laatste in mijn maat.
Na het shoppen rijden we weer terug en pakken de Heritage trail weer op.
We stoppen bij de Bonnyville Mills, een oude watermolen, hier vinden we een Quilt Mural, we kijken daar wat rond en nemen ook een kijkje in de Dahliatuin van de American Dahlia Society.

898

932    943

949

955

We gaan verder en worden op een smal weggetje met schitterende bomen volop in herfstkleur, helaas maar een klein stukje, we moeten volgens het bordje weer afslaan.
In Middlebury zien we weer Quilt Murals, we missen daar het bordje van de trail, als we dit door hebben twijfelen we nog even, geven we TomTom de camping in, maar we besluiten toch om terug te rijden en dan de route weer op te pakken.
Als we weer in Middelbury zijn stoppen we even om de Murals te fotograferen en gaan dan verder.

972 974

We willen Menno-Hof nog bezoeken en die sluit om 17.00hr.
Deze zit maar een klein stukje van de camping vandaan, als we daar aankomen zien we onze eerste Quilt Garden.
Er is al een deel van de bloemen uitgebloeid, die hebben ze vervangen door houtsnippers. We nemen wat foto’s en gaan naar binnen.

991

993

Als we binnen komen werd ons meteen meegedeeld dat ze over een half uurtje sluiten en dat ze ons alleen de film nog kunnen aanbieden, voor $3.50 pp, we maken hier gebruik van.
Samen met nog een echtpaar kregen we de film te zien die ging over Mennonite, Hutterites en Amish.
Wij hadden altijd begrepen dat de Mennonite een afsplitsing was de Amish, het is net anders om.
Jacob Ammann en een groep Mennonites splitste zich in 1793 af, hij vond de Mennonite te veel met hun tijd mee gingen.
De Hutterites leven in een commune doen bijna alles gezamenlijk, behalve het ontbijt dat is een familie aangelegenheid, ook de bezittingen zijn van hun gezamenlijk.
Zij zijn de oudste groep Jacob Hutter richtte deze groep op in 1528. Tijdens de Reformatie zijn zij Europa uit moeten vluchten.
Na de film nam onze gids ons nog mee naar de kamer met de Amish keuken/woonkamer en vertelde ons nog het een en ander over de kleding.
Daarna was de beurt aan het Tornado Theater, er werd een film getoond van Mennonites die overal ter wereld, waar een ramp gebeurd is , gaan  helpen aan de wederopbouw.
We mochten nog en blik werpen in de kerk van de Mennonites en toen was het de hoogste tijd om te sluiten.
We mochten morgen de tour tegen gereduceerd tarief afmaken, we zullen daar geen gebruik van maken, ze gaan pas om 10.00hr open en we hebben een lange reisdag voor de boeg.
Buiten staan we nog even te praten met het andere echtpaar zij hadden dit voorjaar een reis naar Nederland gemaakt.
We weten nu ook waarom er vaak Dutch gebruikt wordt, terwijl de meeste Mennonite, Amish en Hitterites uit Duitsland komen.
Tijdens de inschrijving werd er niet goed verstaan waar men vandaan kwam, en werd Duitsland al gauw als Dutch geschreven.
Op de camping ga ik meteen met 2 waszakken vol was naar de laundry vul 2 wasmachines, een half uurtje later kan het in de droger en weer een uur later is alles schoon droog en gevouwen.
Het was een schitterde dag de temperatuur was ruim 25 graden. Nu (21.45hr) regent het en is het binnen nog 24.2 graden , terwijl de deur open staat.

5 Oktober – Reisdag 4

 

Nadat gisteren de verhalen online stonden begon het te regenen, zo af en toe een klein buitje, net genoeg om weer nat te worden als je net was wezen douchen.
Vannacht hoorden we het ook nog regelmatig tikken op het dak van de camper.
Toen we vanmorgen opstonden was het droog de temperatuur was gezakt tot 15 graden. Na het ontbijt en de klusjes, was het precies 8.50hr toen we wegreden.
We zijn dus niet van de camping gezet, omdat we onze eigen Hotspot gebruikten en niet de betaalde wifi van de camping.

997

1002

We zoeken eerst de Walmart op voor de laatste boodschappen, deze reis, denk ik.
Laat er nu ook nog een Fashion Bug zitten, tegenover de Walmart op het zelfde parkeerterrein, toch weer even naar binnen kom er uit met 2 jeggings en een t-shirt.
Deze winkel krijgt geen nieuwe voorraad meer binnen, dat was dan ook goed te zien veel hing er niet meer, zeker bij de grote maten.
In Fort Wayne waren drie winkels die nog wel nieuwe voorraad kregen, werd ons verteld. In Elkhart lazen we dat er nieuwe voorraad kwam tot Thanksgiving, daarna sloten ze definitief, het blijft zonde, ze hadden vaak leuke kleding en niet duur, zeker voor de grote maten.
Als we net weer op de weg zitten begint het te regenen, dit blijft het doen tot halverwege de middag.
TomTom vond het weer nodig om ons de polder in te sturen, alleen jammer dat het volop regende, ook hier weer ontzettende veel maïs en soja, saai dus.

1014

1016

Als we weer op de highway zitten zoeken we een restarea om te lunchen, deze leek wat groter dan de vorige waar we gestopt waren, wij hoopten dat ze ons nog wat informatie konden geven over Ohio.
Valse hoop er waren alleen wat vendingmachiens en toiletten. Als we een bord zien met touristinformation nemen we de afslag en rijden Galion binnen, we vinden een heel klein gebouwtje, waar alleen informatie over het stadje zelf is te vinden.
Wel zagen we er 2 schitterende Murals, waarvan ik er maar 1 kon fotograferen.

1017

1018

Als we in Perrysville een benzinestation tegenkomen die “maar” $3.699 voor een gallon benzine vraagt gooien we de tank nog even vol, dit was de 2de keer dat we dit deden vandaag, de 1ste keer was het $3.799 voor een gallon.
Bij Loudonville kregen we weer en detour, bleek dat er een antiekveiling was in het dorp.
En dan lijkt het toch nog droog te worden, we nemen in plaats van de highway een byway. We komen in een mooi gebied met heuvels en bomen in schitterend vlammende kleuren.

1031

1042   1044

1060

Het is Amish gebied, alleen zagen we geen koetsjes of iets dergelijks, het enigste wat ik heb gezien was een koetsje voor een woning aan het begin van de weg.
Dit weekend zijn er veel fairs in bijna ieder plaatsje is er wel wat te doen, soms zelfs met een heuse kermis.
We zagen dat de scouting geld inzamelde, door geld te vragen om te kunnen parkeren, dit deden meer verenigingen.
In Millersburg vinden we onze camping, die zo te zien gerund wordt door Amish, denken we.
De jonge vouw die ons hielp had een Amish jurk aan en een hoofddoekje op, in plaats van een mutsje.
We krijgen het idee dat de Amish die hier wonen, veel moderner zijn dan bijvoorbeeld in  Pennsylvania.
De jurken zijn nog wel uit een stuk, maar hebben verschillende kleuren en ook de kapjes zijn soms vervangen door een hoofddoekje.
We zagen ook de camping vol lopen het is niet zo’n heel grote camping, maar wel een heel mooie, trapsgewijs tegen een heuvel op.
Rob doet nog een rondje over de camping, terwijl ik een boek lees, en dan komt hij iemand tegen die zijn varken uit laat.

963
Als avond eten maakt Rob zijn beroemde schrimps, ik toast er wat brood bij.

Bij de koffie hebben we nog een stuk aardbei/rababertaart.
Als we het weerbericht voor hier mogen geloven wordt het vannacht 4 graden en 100% regen.
Ook de komende dagen belooft geen goed weer, fris en nat.
We zoeken naar alternatieven om toch iets te kunnen doen de komende dagen, we hebben in ieder geval een Chrismasshoppe gevonden hier in de buurt.

6 oktober – Christmas Shoppe/Amish Flea Market

 

Nadat we het vannacht nog een paar keer hebben horen regenen is het de verdere dag droog gebleven.
We hadden gisteren wat activiteiten in de buurt van Millersburg gezocht, we vonden onder andere een Christmasshoppe en en Fleamarket.
De Christmasshoppe in Berlin en de Fleamarket in Sugarcreek, beiden op de route die we moesten rijden en nog geen 10 mijl van de camping vandaan.

We zijn dan ook op het gemak gestart, voor we wegreden heb ik nog even, via skype, met de familie gebeld, zijn zij ook weer gerustgesteld.
Voor vandaag stond een lange reisdag in de planning zodat we 2 nachten in een Ricketts Glen SP zouden staan.
Vandaag aankomen en slapen, morgen het park bezoeken en weer slapen. We hadden hier afgesproken met kennissen, zij zouden bij ons komen slapen, helaas hebben zij hun reis moeten annuleren ivm familieomstandigheden.
Nu de ontmoeting niet door gaat hebben we de route in tweeën geknipt.

Wij zijn op dit moment fysiek niet in staat om lange wandelingen te maken en Ricketts Glen is een echt wandelpark.
Terug naar vanmorgen, als we om 9.20hr de camping afrijden, staan we 20 minuten later bij de Christmasshoppe.
Een schitterende round Barn, met drie verdiepingen kerstversieringen, opgetuigde bomen, ornamenten, collectebles, zo gek niet te bedenken.
Wij lopen hier een uurtje rond, kopen weer wat ornamentjes en een naamornamentje.

 

1103

Dan op naar de Fleamarket, is ook maar een paar minuten rijden.

1169    1175

1179

Als we het terrein op rijden worden we al verwezen waar we kunnen parkeren, voor $1 kan je dan je vervoermiddel kwijt.
Op de parking rijdt een golfkarretje en die brengt je de heuvel af naar de overdekte Fleamarket en ook weer terug naar je auto.
Wij zijn gaan lopen, rondom ons waren schitterende vergezichten en het was echt maar een klein stukje.
Na een uurtje komen we weer met het een en ander naar buiten, weer wat ornamentjes en een schitterende riem voor Rob.

1164

We rijden de mooie weg af naar de interstate die we vandaag grotendeels zullen volgen.
OP het eerste stuk zagen we nog steeds mooi gekleurde bomen in het glooiende landschap.
Ohio heeft ons daar wel mee verrast, is voor herhaling vatbaar.
Wanneer we bij Girard een pomp zien waar je voor $3.699 per gallon je tank vol kunt gooien leggen we even aan, deze prijs hebben we vandaag niet meer gezien alles was hoger.
Als we in Pennsylvania komen gaan we naar het visitorcenter/ touristinformation voor wat informatie over de regio waar we willen overnachten.
Helaas alles wat ze hadden ging over de verkeerde regio.
Als we de regio naderen waar we zullen verblijven zien we weer een touristinformation, hier hadden ze helemaal niks.
Wel zagen we een truck met mooie vlammen.

1221

1251

We komen nu in roadwork terecht er gaat 1 baan af en de weg is versmalt met barriers, op sommige plaatsen zo smal dat het verboden is om met en vrachtwagen, met een bepaalde breedte deze weg te nemen.
Het vergt enige oplettendheid om aan beide zijden niks te raken.
We zien 2x een Yellow Bellied Marmot in het gras zitten.
Het ergste wat we gezien hebben is een dode beer aan de kant van de weg, ik heb het niet gezien maar Rob dacht dat hij die gezien had, het was in ieder geval te groot voor een Deer.
Ik zag een klein beertje dood aan de kant van de weg liggen.
Als we bij Clearfield de Walmart zien twijfelen of we daar nog even langs gaan, we hebben in principe niks meer nodig en besluiten door te rijden naar de camping.

Deze is heel snel gevonden in Woodland, er stonden deze keer eens goede borden langs de weg en zelfs TomTom had het exact goed.
Er staat iemand voor ons en als wij aan de buurt zijn krijgen we net de allerlaatste plaats.Degene achter ons had pech, die moest wel een uur rijden voor de volgende camping.
Goed dat we niet naar de Walmart zijn gegaan, anders konden we terug om daar te overnachten.
Wat ik al dacht het is maandag Columbusday en de meeste Amerikanen hebben een lang weekend, dus gaan ze op pad.

Daarom zullen er ook overal fairs georganiseerd zijn.

1259    1260

Op de camping is de gameroom omgetoverd in scarry room, er was ook een Halloweenrit door het bos, aan het gegil te horen was het soms een beetje scarry.

7 oktober – Lancaster/Intercourse

  

 Vanmorgen op de normale tijd van de camping weggereden, nee ik leugen we waren super snel en zijn vijf minuten eerder dan anders vertrokken.
We moesten de andere helft van de route nog rijden om in Ricketts Glen te komen.
Het eerste stuk ging weer over de interstate weer met op verschillende plekken road works.
Regelmatig hebben we stukken dat we tussen de bomen rijden, op weer andere stukken is het open en kunnen we de bergen zien, het deed een beetje aan Oostenrijk denken.

1268

1271

De weg naar Ricketts Glen gaat steil omhoog, de camper had er moeite mee we leken wel een vrachtauto die zwaar geladen een berg op gaat.
Als we bij Ricketts Glen komen gaan we eerst naar het visitorcenter, toen we aan kwamen rijden zagen we het bordje camping full staan.
Wij informeren of het inderdaad vol is, dit ging nog over afgelopen nacht, hadden ze het bordje nog niet weg gehaald.
We krijgen een plattegrond mee, waarop de lege plekken zijn aangegeven.
Ook nemen we een map van het park mee.
Als Rob de map bekijkt begint hij te twijfelen of dit park, op dit moment, wel iets voor ons is.

1280

Als we de watervallen willen zien moeten we een redelijk eind lopen, dit kunnen we niet bij iedere stap voel ik mijn knie en Rob loopt als iemand met heupproblemen en heeft pijn.
Zodra we thuis zijn gaat hij naar de huisarts, we zijn bang dat zijn heup versleten is, doordat hij al bijna 30 jaar lang met een tekort linkerbeen loopt ondanks de schoenverhoging, om dit op te vangen ga je het goeie been vanuit je rechterheup bewegen. We hakken de knoop door en zoeken iets anders, we besluiten richting Lancaster te gaan.
We rijden de weg terug en krijgen nu een daling van 18% te doen.
We hebben nog 3 campings gezien in de buurt van het park, we dachten dat er geen waren of ze allemaal goed waren valt te betwijfelen de laatste zag er niet al te netjes uit.
TomTom stuurt ons door mooie weggetjes, smal, veel bochten en putten en gaten.
We werden aan alle kanten door elkaar geschud.
Ook zo komen we op de interstate, al had hij beter een andere weg kunnen kiezen, een die wat beter onderhouden was of zo.

1294

1297

Het is al tegen 14.00hr als we de weg afgaan voor de lunch, we hoopten op een restarea aan de weg, maar geen een gezien.
Er moet ook getankt worden, dus twee vliegen in een klap.
We nemen de afslag naar Pine Grove, daar is een pomp volgens het informatiebord aan de weg.
Als we naast de pomp staan kunnen we niet tanken, wij moeten nog al ver door rijden omdat de tank vanachter zit er een auto staat zonder chauffeur.
Als eindelijk de dame  in kwestie aan komt lopen met een grote beker cola en eten, denken we dat ze instapt en wegrijdt.
Neeeeee ze moet nog gaan tanken, waarom niet eerst tanken en auto wegzetten en dan eten gaan kopen, ik zal het wel nooit begrijpen.
Rob heeft de camper gedraaid en op zijn achteruit naast de benzine pomp gezet, de dame had geluk dat ze net weg reed, anders had ze wel wat te horen gekregen.
We gaan weer verder en als we de interstate afgaan heeft TomTom weer een verrassing voor ons.
Hij stuurt ons over allerlei kleine weggetjes naar Intercourse.
Op een gegeven moment komen we de ene na de andere koetsje van de Amish tegen, ze rijden nu in een blinkend gepoetste koets en deze is ook niet zwart maar grijs.

1303

1313

1314

Ook zagen we verschillende open koetsjes, daarin reden meestal jongeren zonder baard, dat zijn de vrijgezellen, zodra ze getrouwd zijn moet de man zijn baard laten staan.
Omdat we niet zoveel getankt hadden in het begin van de middag, omdat de benzine daar flink aan de prijs was $3.999 en we hoopten verderop minder te moeten betalen
Er moet dan toch een keer  getankt worden, in Lancaster vinden we een pomp die $3.819 vroeg.
Als Rob staat de tanken komt er een open buggy aan met twee jonge Amish mannen, die waren de weg kwijt en vroegen de weg aan Rob.
Ik weet niet wat ze doen op zondag, maar het geeft wel te denken.
Ook hier is het een komen en gaan van de koetsjes soms met z’n drieën achter elkaar langs. Denk allemaal op weg naar huis na de kerkdienst, die om de buurt bij iemand gehouden wordt en ook heel de dag duurt.
In Streets en Trips zoeken we een camping in de buurt en gaan daarheen, het is zondag en  de office is gesloten, er hing een briefje dat je een lege plek kon nemen en morgenochtend kunt betalen.
We sluiten de camper aan en relaxen wat, ondertussen is het gaan regenen.
Het vlees braden we daarom in de pan. Ik kook aardappelen en we eten er een blikje wortelen bij, als toetje onze laatste yoghurtjes.
We maken het verslag, ik gebruik het internet van de camping en Rob de hotspot.
Er kan maar een laptop op de gratis wifi, deze is ook maar voor 12 uur, daarna moet je betalen.
 

 

8 Oktober – Amishcountry/Primium Outlet

  

Na een heel koude nacht op tijd opgestaan, als ik naar het toilet ga is er een man in Amish kleding de vuilnis aan het ophalen.
Na het ontbijt loop ik naar de office om te kijken wat er te doen is inde omgeving.
Ik neem een folder mee van een Christmas museum en een Premium Outlet.
Ondertussen is de office open en Rob gaat betalen, ook hij krijgt een map mee.
We rijden tegen 9.30hr van de camping weg een paar mijl verder is het Christmas museum en dat gaat pas om 10,00hr open.
De vorige keer dat we hier waren zijn we naar de Bird in Hand Bakeshop geweest, daar over heerlijk brood gekocht, dat zal nu niet gebeuren want morgen vliegen we naar huis. Er is ook een giftshop bij, we vinden hier weer 2 kerstornamentjes met onze naam op.
Rob vind er de staten die ontbreken op de magneetplaat.

1333

1336    1338

1337

Als we buiten komen is er een Amish boer het gras aan het maaien, de maaier werd voortgetrokken door 3 paarden, de wielen van de maaier hadden geen luchtbanden, wel draaide er een motortje mee om de messen aan te drijven.

1345

We vertrekken daar net op tijd er werd net een bus uitgeladen, de mensen kregen 15 minuten de tijd om te winkelen.
We rijden via de binnenwegen weer terug, we zien bij de Amish huizen de was al vrolijk aan de lijn wapperen.
ls we door Bird in Hand komen, zien dat de Farmermarket open is.
Gaan we ook nog even heen, in de giftshop zie ik een peper en zoutstel van twee varkens in stoere Bikerskleding, tja eigenlijk kan er niks meer bij in de kast, toch gezwicht.
We nemen nog 2 Applefitters mee voor bij de koffie, we schrikken van het gewicht, ze zijn nog al zwaar je zou er een maaltijd mee kunnen doen.
Ook hier stonden ook al weer vier bussen toen wij weg gingen.
Dan is het Christmas Museum, het National Christmas Center, aan de beurt, we betalen $12 intree en mogen het museum in.
Een schitterend museum met verschillende kamers, de een gaat over Christmas aroud the World, onze Sinterklaas staat er, hij mag wel eens een nieuw pak en mijter, verder vind je er alles vanaf de eerste kerstviering zo’n beetje.

1357   1358

Verschillende kerststallen, kerstverhalen uitgebeeld door dieren, de werkplaats van Santa, ook het Christelijk kerstverhaal is uitgebeeld.

1378

En dan niet te vergeten de Train Mountian een schitterde kerstopstelling waar verschillende treinen doorheen rijden.
Er is een kleine shop bij waar wat ornamenten verkocht werden, zie op de foto de Delftsblauwe ornamenten.

1449

Dit is echt een aanrader, als je in de omgeving van Lancaster bent.
Rond 12.00hr komen we weer buiten, geven TomTom het adres van de Philadelphia Premium Outlet in Limerick in en gaan op pad.

En dan stuur hij ons weer de binnenwegen op, als op plaats van bestemming zijn zien we niks.
Wij kijken nogmaals of het adres wel goed is, we geven het nogmaals in en dan zegt hij dat er onverharde wegen zijn op de route, we kijken wel waar we uitkomen.
Weer werden we naar de zelfde binnenwegen geleid en dan zien we ineens een heel klein bordje met een pijl, wat naar de outlet verwijst, als we die weg indraaien zien we een spiksplinter nieuwe Premium Outlet liggen.

1457
Ik vermoed dat er veel mensen verkeerd gestuurd worden door hun navigatie en daarom dat kleine bordje.
Ondertussen was het ruim 13.30hr en zijn we eerst bij de Subway een broodje gaan eten.

We gaan alleen maar naar Hanes Brands voor een bestelling van onze dochter, ik koop er voor mezelf ook nog wat lingerie, kreeg nu een spaarkaart en bij elke $10 die je besteed een stempel, kreeg ook 20% extra korting op mijn ANWB pasje, al geloofde ze ons niet dat dit tripple A is.
Van haar bazin mocht ze de korting geven, jammer dat dit twee weken geleden nog niet was, toen hebben we deze winkel ook bezocht.
Zachtjes aan werd het tijd dat we richting camping gingen, de koffers moeten worden ingepakt en de camper gepoetst.
Maar eerst moeten we Philadelphia door, TomTom ziet het even niet meer zitten als hij teveel instructies snel achter elkaar moet geven.
We nemen dan ook een verkeerde afslag, maar zitten gelukkig in mum van tijd weer op de goede route.

I76_PA_dv_343-7_east
Onderweg vraag ik TomTom om via Freehold te rijden, hij brengt ons inderdaad via een omweg naar de camping, het was de bedoeling dat hij stadcentrum aan hield.

Ik wilde voor de allerlaatste keer nog even naar de Fashion Bug, wel zagen we een Premium Outlet, hiervoor hadden we dus niet voor naar Limerick hoeven te rijden, dat was toch 32 mijl heen en weer.
Als we op de camping zijn beginnen we met pakken en poetsen, rond 18.00hr checken we online in, we mogen weer mee.
Als laatste maaltijd eten we hashbrowns, appelmoes en drumstick en ons laatste ijs als toetje.
Na de koffie, waarbij we ieder een halve Apple fitter nemen, een hele is echt veel te veel, dweil ik de vloer, terwijl die droogt gaan we douchen.
We pakken verder in en alles wat er nu nog ligt hebben we nog nodig. Omdat we midden in het bos Wifi hebben van onze Hotspot kunnen we de verslagen nog online zetten.

 9 oktober – Camper inleveren/thuisreis

We werden wakker van de regen die op het dak tikte, we ontbijten op het gemak we pakken de koffers verder in en ik haal voor de laatste keer een veger door ons tijdelijke huisje.
Voor alle camperaars, investeer 3 dollar in een deurmat en je hebt veel minder werk.
Na het ontbijt die ik de afwas en doe alle huisraad in plastictassen om bij de picknicktafel te zetten voor de liefhebbers.
Als alles is gedaan rijen we naar de dump en legen de grijs en zwartwatertanks.
Het is dan rond 9.10hr als we op pad gaan TomTom geeft aan dat het een uurtje rijden is naar El Monte.
Rob stelde gisteren voor om in Linden nog even naar de Fashion Bug te gaan, maar door alle stoplichten op de Highway zien we de tijd slinken die we over hebben.
TomTom ziet nog kans ons verkeerd te sturen, gelukkig is de goede route zo weer gevonden. En dan zien we ineens een Walmart, Dollarstore en een Fashion Bug.
We kan dus voor de aller allerlaatste keer naar de Fashion Bug, ik wist wat ik nog wilde en sprint de winkel in, pluk mijn spullen uit het rek en reken af.
Met 2 blouses, hemdje en T-shirt kom ik weer naar buiten.

fashion_bug_liquidation_sale_zpsd22955f4

fashion_bug-771883_zps478a257f

Ik sprint nog even naar de Walmart voor een sanitaire stop, helaas was de restroom closed for cleaning, nog even ophouden dus.
Het was nu maar een klein stukje meer naar El Monte, voor we hier zijn moet er nog wel getankt worden.
In New Jersey mag je niet zelf tanken, dit wordt voor je gedaan, we betalen cash dit scheelt 10 cent per gallon.
Als we het terrein opdraaien waar El Monte zit wordt de boel geblokkeerd door vrachtwagens die daar komen laden/lossen.
Dit schijnt een bekent probleem te zijn toen we dit vertelden.
Met wat stuurmanskunst konden we erlangs en om 10.50hr stonden we voor de deur bij El Monte, de camper wordt gecontroleerd en de mankementen die we vonden werden gemeld.
Zo vonden we een soort wieltje bij de achterste slide out, en kwam spontaan de sluiting van het dakraam boven de cabine naar beneden.
Dit raam ging nu steeds open terwijl we reden en hebben we het maar vast gezet met duketape.

341454v3v1_zps8906b531

Als de papierhandel is afgewerkt is het wachten tot ze ons naar de luchthaven brengen, rond 12.10hr was het zover en een half uurtje later stonden we dan ook op de luchthaven.
We gaan nar de Unitedbalie en printen onze boardingskaarten en geven de bagage af.
Nog even naar buiten voor een peukje en we delen de Aple Fitter, die we van gisteren over hadden.

apple-fritter_zps9ff65acc

We gaan de security en halen bij de McDonalds koffie, ik lees wat en ga nog even op internet, we hebben nog MB’s over, nu hadden we ook wel een redelijk groot tegoed wat laat geactiveerd werd.
Volgende keer gaan we naar een T-Mobileshop en laten hun om het tegoed erop zetten, waarschijnlijk hebben we ook een nieuwe sim nodig of zij moeten hem opnieuw activeren.
Tegen 16.00hr haalt Rob nog twee Big Tasti’s bij de Dunkin Donut, moet eerlijk zeggen de vorige keer waren ze lekkerder.
Als rond 17.20hr het boarden begint zijn we er helemaal klaar voor, wij zitten in boardingsgroup 7, het duurde dan ook nog even voor wij aan de beurt waren.
Economie was vrijwel helemaal vol, met als gevolg dat ik nog een buurman kreeg, die helemaal wijdbeens ging zitten (zwaar van ***?), en zodoende in mijn territorium kwam, ik ben daar erg gevoelig voor en hou er dan ook niet van.
Gelukkig zou de vlucht geen ruim 7 uur duren , maar 6.15 uur
Ik vermaak je met de film Rock Ages met o.a Tom Cruise, Russel Brand, Catharine Zeta-Jones en Mary J. Blige, grappige musical, maar een Tom Cruise die rockt, tja wat moet ik ervan zeggen/denken.

rock_of_ages_backplate_home_zps8956e288

united-airlines_zps2a6dbd70

Probeer nog wat te slapen, wat totaal niet lukt, ben dan ook blij als ik uit kan stappen, de paspoortcontrole zijn we vlot doorheen de meeste mensen op deze vlucht moesten door reizen. Zo was er een grote groep Italianen en Kenianen, deze waren volgens allemaal van een Missiepost en dan de andere die geen EU burger zijn, naar mijn idee waren er weinig Belgen/ Nederlanders op deze vlucht.
Het is nog even wachten voor de koffers er zijn, als we deze hebben gaan we zonder problemen door de douane, we gaan naar buiten en bellen de taxi, waarvoor we een voucher hebben van The Lodge Hotel.
We volgen de instructies op en even later komt de chauffeur ons ophalen, als we bij onze auto afgezet worden geef ik TomTom ons huisadres in en na een poosje wachten tot ook de ramen van binnen niet meer beslagen zijn, gaan we richting Nederland.
Ik bel mijn ouders nog dat ze de koffie klaar kunnen zetten, we drinken daar koffie en na een uurtje gaan we echt naar huis.
Thuis kijk ik even vluchtig de post na en ga een paar uurtjes naar bed.
Daarna nog even naar de winkel, er moet tenslotte gegeten worden en de koelkast is leeg.
We houden ons zelf wakker door naar de film Apocalypse, waar veel bekende stukje Amerika in voorkomen.

Vandaag niet een foto gemaakt, ben dan ook maar even op internet gaan kijken, wat ik zonder copywriht kon vinden, dank hiervoor.

button2